Podignute optužnice zbog nabave automobila za Vijeće ministara BiH

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podignulo je optužnicu protiv poduzeća Brčko Gas d.o.o Brčko i Transjug L d.o.o. D. Žabar te njihovih direktora zbog zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prijevaru u gospodarskom poslovanju, izvršenu u vezi s nabavom vozila za Vijeće ministara BiH.

Direktor Brčko Gasa Simo Brkić (69) optužen je za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s prepravkama na vozilu marke Audi, dok je Duško Sofrenović (44), direktor Transjuga, optužen za prijevaru u gospodarskom poslovanju u vezi s isporukom automobila bez karakteristika i opreme tražene javnim natječajem, priopćeno je iz brčanskog Tužiteljstva.

Sofrenoviću je stavljeno na teret da je od Brčko Gasa nabavio vozilo marke Audi Q7 FSI Quattro tiptronic za cijenu od 134.250 maraka i isporučio ga Vijeću ministara BiH, iako svjestan da to vozilo ne posjeduje tražene karakteristike i opremu navedenu u javnom natječaju.

Sumnja se da je on napravio i ovjerio otpremnicu i račun lažno prikazujući da isporučuje vozilo s naručenim karakteristikama i opremom, za koje je Transjugu L isplaćen iznos od 219.900 maraka.

Inače, nabava navedenog Audija Q7 vezivala se za potrebe tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

S druge strane, Brkiću je stavljeno na teret da je rad servisne službe u Brčko Gasu propustio uskladiti s pravilima proizvođača Audi, omogućivši zabranjene prepravke na vozilu prodanom Transjugu L. Sumnja se da je on odgovoran za pravljenje radnog naloga i zapisnika o demontiranju i montiranju dijelova s ciljem da se lažno prikaže da je na vozilo za Vijeće ministara BiH izvršena ugradnja svih originalnih dijelova koji su nedostajali prilikom isporuke.

S tim u vezi, Sofrenović je optužen za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, dok je Brkić optužen za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Za ova kaznena djela optužena su i poduzeća koja su zastupali, i to zbog odgovornosti za raspolaganje protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 85.650 maraka (Transjug L), odnosno za propuštanje nadzora nad zakonitošću rada zaposlenih (Brčko Gas), prenosi Radio Sarajevo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.