Podignute optužnice protiv 14 osoba zbog ratnih zločina protiv Srba

Tužitelj Posebnoga odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Esada Ramića, rođenoga 1966. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Šefika Nikšića, rođenoga 1945. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Adnana Alikadića zvanoga “Bato”, rođena 1962. godine u Sarajevu, nalazi se u pritvoru, Mitka Pirkića, rođenoga 1962. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Redže Balića, rođenoga 1952. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Hameda Lukomiraka, rođenoga 1971. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Safaudina Ćosića, rođenoga 1974. godine u Konjicu, Muhameda Cakića, rođena 1968. godine u Konjicu, Ismeta Hebibovića zvanoga “Broćeta”, rođenoga 1956. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Almira Padalovića, rođenoga 1968. godine u Mostaru, nalazi se u pritvoru, Enesa Jahića, rođenoga 1969. godine u Konjicu, određene su mu mjere zabrane, Senadina Ćibe, rođena 1967. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Agana Ramića , rođenoga 1962. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru i Seada Jusufbegovića, rođenoga 1941. godine u Konjicu.

Optuženi se terete da su u za vrijeme rata i oružanoga sukoba u BiH, u okviru širokoga i sustavnoga napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okolice, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura tzv. Armije RBiH, TO, HVO-a, MUP-a i paravojnih formacija, sudjelovali u tom napadu i postupali protivno odredbama međunarodnoga humanitarnoga prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su odgovorni za napade i ubojstva više desetina civila srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je bilo djece i starijih osoba, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protupravna zatočenja, većega broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području općine Konjic vezuju na navedena sela.

Mnogi civili nezakonito su zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tijekom 1992. i 1993. godine, prouzročili su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti s navedenoga područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnoga boravišta.

Optuženi se terete za kaznena djela zločina protiv čovječnosti. Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, 3 stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Državnoga tužiteljstva.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.