Podignuta optužnica zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima

Tužiteljstvo BiH u četvrtak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv Zdravka Samardžije, nekadašnjeg zapovjednika u posebnoj policiji bosanskih Srba, kojega tereti za ubojstva i progone Hrvata i Bošnjaka s područja Kotor Varoši.

Samardžija (67) je tijekom rata zajedno s Ljubanom Ećimom zapovijedao postrojbom posebne policije koja je djelovala pri Centru službi sigurnosti u Banjoj Luci. Ta je postrojba sudjelovala u operaciji etničkog čišćenja čiji je cilj bio progon cjelokupnog hrvatskog i bošnjačkog stanovništva iz Kotor Varoši i okolnih naselja.

Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja desetaka osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi.

Optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozljeda koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća te za uništavanje imovine protjeranih civila.

Samardžija je optužen i za razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkava i drugih vjerskih objekata od kojih su neki bili pod zaštitom države kao kulturni spomenici.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, a njegovu će krivnju tužiteljstvo dokazivati pozivanjem više od 270 svjedoka i vještaka.

U napadima i progonima koji su trajali od lipnja do studenog 1992. godine ubijeno je na stotine civila nesrpske nacionalnosti, a hrvatska zajednica koja je u kotorvaroškoj općini brojala više od 13.000 žitelja u cijelosti je u uništena. Tijekom progona ubijeno je više od 300 osoba od čega su 174 bili Hrvati.

Katolička crkva u tom gradu zapaljena je u srpnju 1992. godine, a srpska vojska i policija u kolovozu je minirala oba crkvena tornja.

(www.jabuka.tv)8 komentara

 • Da,da ,ali opet ce biti stela,
  Nema ovo nikuda ne vodi
  Stavite nestranacki mlade osobe za tuzitelje i dr odvjetnike i onda moze biti pomaka jer ovi stari suci, tuzitelji su iz onog sustava nazalost

 • Zločin nad takozvanima bošnjacima se nije mogao dogoditi, jer oni tada nisu ni postojali, realno ne postoje ni sad.
  Zločin protiv vjerske zajednice muslimani da !

 • Anonimno haj Bogati ti idi radi nesto drugo. Dosadan si vise pisanju o Muslimanima. Mi se ponosimo i ne stidimo svoje vjera za razliku od tebe. Slobodno nas nazivaj Muslimani. A tebi Sretan Bozic i Bog ti dao bolju pamet. Hajde sad uzmi motiku i obraduje zemlju. Ne siri mrznju.

  • Naravno da sam dosadan,jer iznosim činjenice ,argumentirane činjenice!
   Ovo je kampanja koju će preuzeti svi osim HDZ-a i vama muslimanima pojašnjavati vaše podrijetlo i krivovjerstvo!
   Mržnje nema, ovo je vjerski čin jer istina će nas osloboditi !
   Istina da bošnjaci ne postoje,da su izdali vjeru i naciju…
   Kao katolik ću vam oprostiti ako se iskreno pokajete i vratite na ono što su vam preci izdali !
   Želim da sljedeće godine jedemo one svinje sa plakata i jedan drugom čestitamo najradosniji kršćanski blagdan !
   Evo mogu ti biti i kum na sakramnetu krštenja i potvrde !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.