Podignuta optužnica protiv Ljubušanke zbog utaje 145.649 KM poreza

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Irene Šimić, rođene 25. srpnja 1965. godine u Ljubuškom, državljanke Bosne i Hercegovine za poreznu utaju.

Optužena se tereti da je kao direktor i odgovorna osoba u poduzeću „Andro Commerce“ d.o.o. Ljubuški i porezni obveznik, u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), neosnovano iskazala i prijavila obaveze PDV-a u iznosu od 145.649 KM, za koji iznos je oštećen proračun Bosne i Hercegovine.

Irena Šimić se tereti da je od 2009. do 2010. godine, u prijavama za PDV davala lažne podatke o ostvarenom prometu za navedeno razdoblje, odnosno u knjigovodstvu nije prikazivala dio ostvarenog i realiziranog prometa, te na taj način umanjila osnovicu za obračun izlaznog PDV-a. Prilikom kontrole utvrđen je manjak robe na koji nije izvršen obračun izlaznog PDV-a, te je na taj način proračun Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od 145.649,00 KM.

Šimić se tereti da je izbjegla plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, čime je počinila produženo kazneno djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3. u vezi s članom 54. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.