Podignuta optužnica protiv Filipa Zavadlava, prijeti mu 50 godina zatvora

Filip Zavadlav optužen je za trostruko teško ubojstvo, nedozvoljeno držanje oružja i općeopasnu radnju.

Tužitelj Žarko Štrbac optužnicu je poslao na sud, i to vrlo kratkom roku nakon što je prošlog tjedna videolinkom sa zatvorskom bolnicom u Zagrebu održano prvo ispitivanje na kojem Zavadlav zapravo ništa nije ni rekao, javlja Dalmatinski portal.

Tužitelj Štrbac smatra da je Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića smaknuo iz bezobzirne osvete prema osobama iz narkomanskog miljea koje su terorizirale njega i brata. Iz kalašnjikova je u svega par minuta u centru Splita 11. siječnja ispalio 36 metaka.

U optužnici se navodi kako je Zavadlav prema prethodno donesenoj odluci i planu nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva i tako naoružan došao na predio Šperuna u Velom Varošu.

Kada su se na motoru Yamaha pojavili Boban i Torlak, obojica iz narkomanskog kruga koji su prodavali drogu njegovom bratu i od njih iznuđivali novac, Zavadlav je prema njima ispalio veliki broj rafalnih i pojedinačnih hitaca, stoji u optužnici. Boban je preminuo na mjestu događaja, dok je Torlak prebačen u bolnicu, ali je ubrzo podlegao ozljedama.

Zavadlav se potom uputio u smjeru Kamenite ulice te došao ispred kuće obitelji Malvasija, koja je poznata kao mjesto gdje se prodaju narkotici, navodi Štrbac. Nikoga nije zatekao pa se spustio u Radmilovićevu ulicu te zapucao na Ožić Paića, koji je naišao na motoru Suzuki Burgman.

Dok je pucao na Šperunu i u Radmilovićevoj ulici, Zavadlav je bio svjestan da time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi, navodi se u optužnici. Nekoliko zrna zabilo se u Hyundai u kojem su bile tri osobe, a oštećen je i parkirani Audi A3, kao i ulazna vrata kuće u Jerinoj ulici. Nakon što je potrošio više od jednog spremnika streljiva, Zavadlav je pobjegao Plinarskom ulicom prema Nazorovom prilazu. Tamo je odbacio pušku u kontejner za mješoviti otpad. Policiji se predao nakon dva sata u kafiću na Skalicama, prenosi detalje optužnice Dalmatinski portal.

Štrbac traži da se Zavadlavu produlji istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela.

Zavadlav je nedavno prebačen iz Zagreba u zatvor u Gospić. Utvrđeno je da je prilikom pucanja po Varošu bio bitno smanjeno ubrojiv. Prijeti mu najstroža zatvorska kazna od 50 godina.

(www.jabuka.tv)