Podignuta optužnica protiv Dragana Mektića

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplije kojom ih tereti za produženo kazneno djelo zloupotrebe položaja.

Mektić je optužen u svojstvu ministra sigurnosti BiH, Golijanin kao šef Kabineta, a Agić kao pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA d.o.o. Sarajevo.

Prema navodima optužnice Tužiteljstva BiH, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a koji je financiran od strane delegacije Europske unije u BiH a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona održavnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta – odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM.

​Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

(www.jabuka.tv)
9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.