Podignuta optužnica protiv devet pripadnika HVO-a iz Orašja

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin na području Orašja protiv devet osoba.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Đure Matuzovića, rođenog 1952. godine u Orašju, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Ive Oršolića, rođenog 1952. godine u Orašju, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Tade Oršolića, rođenog 1960. godine u Orašju, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Marka Dominkovića, rođenog 1962. godine u Orašju, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Jose Nedića, rođenog 1956. godine u Orašju, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Isto se odnosi i na Marka Blažanovića, rođenog 1955. godine u Šamcu, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Mate Živkovića, rođenog 1964. godine u Orašju, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Ante Živkovića, rođenog 1969. godine u Orašju, državljanina BiH i Republike Hrvatske i Stjepe Đurića, rođenog 1965. godine u Orašju, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Navedene osobe se terete da su u vremenskom razdoblju od druge polovice travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ ”Donja Mahala”, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu krivnju optuženih dokazivati pozivanjem oko 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem opsežnog materijalnog dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: