Počneš kao konobarica – završiš kao prostitutka!

Djevojka je trebala raditi kao konobarica, no gazda joj je najprije smanjio obećanu plaću, a zatim rekao na koji način može zaraditi više. Djevojka iz Rumunjske 2009. godine je, kao dio lanca trgovanja ljudima u svrhu prostitucije završila u policiji, zatim u Centru za socijalnu skrb i na kraju u “Sigurnoj kući”. Kao žrtva trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, Dnevnom  avazu ispričala svoju potresnu priču:

Honorar od 250 eura

“Pitate me kako moj život izgleda danas i kroz što sam sve prošla. Onda me prvo morate podsjetiti što je to život – rekla je 29-godišnja E. G., koja je rođena u Rumunjskoj, u peteročlanoj obitelji. Roditelji su joj radili u lokalnoj tvornici obuće, a ona se, kako kaže, zaklela da neće raditi deset sati dnevno za “siću”.

“Ponudili su mi da budem konobarica u banjalučkom kafiću za plaću od 500 €. Nakon mjesec, gazda je rekao da mi može dati samo 250 €, a ako pristanem biti “prisnija” s njegovim gostima, mogu zaraditi više. Nisam imala gdje, niti mogućnosti da se vratim kući – kaže.

S njegovim “prijateljima” odlazila je u jednu zgradu, gdje je bila jedna manja kancelarija.

“Oni mene nisu pitali ništa, a ni ja njih. Bilo je kako gazda kaže. Kasnije sam upoznala djevojke koje su u Sarajevu radile za 1.000 do 1.500 eura – ispričala je.

BiH sve češće polazište trgovine

Lani je u BiH identificirano 37 žrtava trgovine ljudima, a 2009. godine njih 46. Nadležne institucije tvrde da su tendencije u Bosni i Hercegovini takve da broj žrtava opada, a raste broj procesuiranih “trgovaca”, iako se osuđuju na minimalne zatvorske kazne.

Bosna i Hercegovina do prije nekoliko godina uglavnom je bila mjesto gdje su dolazile žrtve trgovine ljudima, dok je danas BiH od krajnjeg odredišta i tranzitne lokacije sve više polazište trgovine.

“U BiH se sa žrtvama najčešće trguje u svrhu prostitucije i seksualne eksploatacije. Oni završavaju u svim zemljama EU, a posebno na Kosovu i u Albaniji – rekao je Bojan Arula, radnik banjalučkog Centra za socijalnu skrb, piše javno.hr.

Trgovina ljudima, posebno onima romske nacionalnosti, u BiH se vješto maskira pod licem prerane udaje i miraza, a najveći broj njih završava u Francuskoj.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.