Počinje ekshumacija tijela šest hrvatskih vojnika u Širokom Brijegu

Povjerenstvo za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća Široki Brijeg kreće ponovno s planiranim ekshumacijama grobišta poginulih vojnika iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega.

Naime, Povjerenstvo za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća Široki Brijeg najavilo je za 27. svibnja 2021. ekshumaciju grobišta br. 7, Čarapovo polje na Privalju, nedaleko od Privaljskog mosta.

Na grobištu Čarapovo polje pokopano je šest hrvatskih vojnika, ustaša 7. satnije, 2. bojne, PSUV-a Makarska, koji su krajem 1944. godine u okršaju s partizanima na tom mjestu i poginuli, navode iz Povjerenstva.

Zahvaljujući svjedocima (danas nažalost pokojnima) identitet tih šestorice poginulih hrvatskih vojnika poznat je, a dodatno je potvrđen konzultiranjem Žrtvoslova navedenih općina i gradova iz kojih su oni potjecali. Na grobištu označenom kao grobište br. 7, Čarapovo polje na Privalju, poginuli su i pokopani hrvatski vojnici:

1. Ivan (Cvitana) Paponja (1923.-1944.) s Paoče (Čitluk),
2. Ivan (Mate) Pinjuh ”Glavinušić” (1922.-1944.) s Čerigaja (Široki Brijeg),
3. Stanko (Mate) Knezović (1922.-1944) s Privalja (Široki Brijeg),
4. Ivica (Ivana) Barbarić ”Janjoš” (1924.-1944.) iz Knešpolja (Široki Brijeg),
5. Vide (Lazara) Prce (1923.-1944.) s Domanovića – Opličića (Stolac),
6. Vlado (Marka) Mihalj ”Ruškić” (1925.-1944.) iz Rakitna – D. Poklečana (Posušje).

Stjecaj različitih nepovoljnih okolnosti doveo je do toga da ovo grobište nije ranije ekshumirano, iako su neki od zahtjeva Povjerenstvu, najprije za njegovo uređenje, a potom i za njegovu ekshumaciju, bili dostavljeni godinama ranije.

Posljednji zahtjev koji je Povjerenstvo zaprimilo bio je zahtjev Mjesne zajednice Privalj za ekshumaciju grobišta hrvatskih vojnika pokraj Privaljskog mosta.

Cijeneći trenutnu situaciju povoljnom, Povjerenstvo je odlučilo obaviti ovu odavno traženu i planiranu ekshumaciju. Kako je poznato, na grobištu Čarapovo polje pokopano je šest vojnika, priopćeno je iz Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv | Foto: Ilustracija)