Počeo prosvjed umirovljenika: Opsadno stanje oko Vlade FBiH u Sarajevu

Prosvjed umirovljenika u Sarajevu počeo je nešto ranije nego je to bilo najavljeno. Stotine umirovljenika već je stiglo ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu te su porukama na transparentima poručili što misle o trenutnom stanju u kojem se nalaze.

Stani silo i nepravdo“, “Tražimo izlaz iz siromašne države”, “Tražimo usvajanje odluke o vojnoj i državnoj imovini”, “Sramota za pet godina samo su pet posto povećane penzije”, “Posmrtne pomoći ugraditi u novi Zakon MIO”, “Nekom more i vikendice, a nekom narodne kuhinje” samo su neke od poruka koje se mogu pročitati na transparentima, javlja N1.

Umirovljenici još uvijek pristižu iz mnogih bh. gradova, a prema najavama iz udruga, bit će ih oko 15.000.

Umirovljenici su već spremili zahtjeve koje će danas ponijeti pred zdanje Vlade, ali koji će biti uručeni i parlamentarcima na federalnoj razini.

Od Vlade traže formiranje Fonda, da zakon, koji neće biti štetan za većinu umirovljeničke populacije, što prije bude poslan u Parlament. U taj zakon trebali bi biti ugrađeni zahtjevi umirovljenika te povećanje mirovina za 10 posto onima koji su otišli u mirovinu do 1998. godine, prenosi N1.

Od Parlamenta traže da zakon o MIO bude usvojen, da bude organiziran Federalni zavod MIO i da udruge umirovljenika budu oslobođene plaćanja poreza.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Pa ovaj Rapa kma 2000 KM mirovinu i zastupa 63 posto umirovljeniks koji imaju 320 KM mirovinu i traži 10 posto tj.30 KM bi dobili a Rapa 2200 KM ?Treba minimalnu mirovinupovećati barem duplo odrediti minimalnu mirovinu za 40 gidina radakao u Slkveniji svima 500 Eura i prema njima odreďivati mirovinu za 15 godina staža koja sada iznosi isto kao i za 40 godina rada pa di to ima?
    Fond rastetetiti.povlaštenih mirovina i na osnovu minimalnih izračunati maksimalnu a nitko ne može imati 2100 KM mirovinu jer nisu uplaćivali i nemaju godina staža.
    ovaj novi zalo. Je velika prevara budućih umirovljenika njime će samo povlašteni umjesto 2100 KMdobiti 2700 KM.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.