Počeo novi rat na Bliskom istoku: Saudijska Arabija napala Jemen!

Kako se jučer i spekuliralo, novi rat na Bliskom istoku je na pomolu, jutros stižu i potvrde – rat je počeo.

Saudijska Arabija, zajedno s još 9 zemalja saveznica, pokrenula je vojnu agresiju protiv Jemena ciljajući šijitske Houthi pobunjenike koji su zauzeli glavni grad Sanaa te su krenuli prema južnom gradu Adenu gdje se nalazi predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi, saveznik Zapada i Saudijske Arabije, koji je protjeran iz glavnog grada.

Saudijska Arabija agresiju je započela sa zračnim napadima. Saudijski izvori ističu kako će se koristiti i “druga vojna sredstva”, tj. vrlo je vjerojatno da će Saudijska Arabija ući u Jemen i s kopnenom vojskom, javlja Advance.hr.

Saudijski veleposlanik Adel bin Ahmed Al-Jubeir potvrdio je kako je vojna operacija u Jemenu započela sinoć oko 19 sati prema lokalnom vremenu.

SAD staje na stranu Saudijske Arabije

SAD, koji je prije četiri godine dao punu vojnu podršku pobunjenicima u Libiji u ratu protiv vlasti, sada zauzima dijametralno suprotan stav te, očekivano, staje na stranu Saudijske Arabije. Iz Bijele kuće potvrdili su kako je predsjednik Barack Obama odobrio “logističku i obavještajnu potporu” zemljama Zaljeva koje su se uključile u agresiju na Jemen predvođenu Saudijskom Arabijom. Drugim riječima, SAD je indirektni suučesnik u ovoj agresiji koja nema nikakvo odobrenje UN Vijeća Sigurnosti.

Unutarnji sukob u Jemenu svakako ne ide na ruku Saudijskoj Arabiji i SAD-u jer njihovi saveznici nižu poraze, a napreduju snage koje su – prema nekim izvorima – lojalne Iranu. No, činjenica jest da ovdje ipak govorimo o striktno unutarnjem sukobu. Šijitski Houthi pobunjenici nisu ni na koji način zaprijetili Saudijskoj Arabiji stoga ovdje govorimo o drskom kršenju međunarodnog prava i vojnoj agresiji.

Po istoj logici bi Rusija mogla vojno intervenirati u Ukrajinu, zračnim snagama i kopnenom vojskom, jer im se “ne sviđa” tamošnji razvoj unutarnje situacije. Svjedočimo žestokim sankcijama protiv Rusije zbog znatno manjeg uplitanja pa se stoga postavlja pitanje – tko će sada sankcionirati Saudijsku Arabiju i SAD koji je odmah logistički stao na stranu agresora? U izjavi Bijele kuće navodi se: “Američke snage ne sudjeluju u direktnoj vojnoj akciji u Jemenu, no uspostavljamo centar za zajedničko planiranje sa Saudijskom Arabijom po pitanju ovog napora kako bismo koordinirali američku vojnu i obavještajnu potporu”. SAD se, još jednom, potpuno svrstao na jednu stranu sukoba te su također objavili poruku u kojoj se Houthi pobunjenike poziva da “odmah prekinu s destabilizirajućim akcijama” te da se vrate “političkom dijalogu” sa srušenom jemenskom Vladom.

Ovo je konačna potvrda da američka vanjska politika nema apsolutno nikakve odrednice izuzev političkog, odnosno geopolitičkog, interesa. Kada su islamistički militanti u Libiji u proljeće 2011. pokrenuli pobunu protiv centralnih vlasti u Tripoliju, SAD su izveli žestoki napad na Libiju bombardirajući je mjesecima iz zraka omogućavajući militantima pobjedu u ratu. Gotovo identičnu situaciju danas imamo u Jemenu, ali SAD zauzima potpuno suprotnu stranu.

Zašto? Možda zato što Jemen, za razliku od tadašnje Libije, ima “demokratski” izabranu vlast? To ne može biti, jer Jemen nema nikakve veze s demokracijom. Podsjetimo se na trenutak kako je pro-Zapadni predsjednik Hadi uopće došao na vlast 2012. Tadašnja američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je kako je u Jemenu napravljen “važan korak” i kako se glasanjem poslala “jasna poruka kako jemenski narod može očekivati pozitivnu demokratsku budućnost”.

Glasnogovornica američkog State Departmenta, Victoria Nuland, također je pohvalila održane “izbore” i pritom izjavila: “Ohrabreni smo i čestitamo jemenskom narodu na pokretanju ovog procesa, što su preuzeli kontrolu kao narod, stajat ćemo uz njih u svim sljedećim koracima”. Pohvale dolaze nakon održavanja predsjedničkih izbora, no iste se nikako ne bi moglo nazvati “demokratskim” – prije svega zbog činjenica da se “natjecao” samo jedan jedini kandidat.

Jedini kandidat na izborima je bio Abd-Rabbu Mansour Hadi, potpredsjednik u dugogodišnjoj vladi predsjednika Ali Abdullah Saleha. Dakle, čak se ni tranzicija nije dogodila već je na vlast postavljen stari “režimac”. Nema nikakvog opravdanja za agresiju na Jemen.

Ovaj napad Saudijske Arabije, s blagoslovom SAD-a, samo je pokazatelj da se današnji ratovi vode po logici snažnijeg i samo za geopolitičke interese. To nije nikakva novost, to su vrlo stare vijesti, ali su prigodan podsjetnik za sve one, kojih itekako ima, koji još uvijek vjeruju da se ratovi pokreću iz nekakvih “uvjerenja”, tobožnje zaštite ljudskih prava ili demokratskog poretka.

Vratimo se na rat, rat koji je počeo. Saudijski vojni zrakoplovi bombardiraju Houthi pobunjenike posebno ciljajući njihovu protuzračnu obranu.

Saudijska Arabija proglasila je kompletan zračni prostor Jemena “zabranjenom zonom”, a također poručuju i brodovima u regiji da ne prilaze jemenskim lukama dok traje njihova vojna operacija.

U prvom napadu ubijeno je najmanje 20 osoba, a još 30-ak ih je ranjeno, prenose lokalni mediji. Većina zračnih napada pogodila je rezidencijalne zone u glavnom gradu Sanaa, u blizini zračne luke. Ciljana je i sama zračna luka kao i vladine zgrade.

Lokalna Houthi televizijska postaja prenosi kako je ubijeno na desetke civila. Pobunjenici su uzvratili protuzračnom obranom, no nema informacija o tome koliko su bili uspješni u odbacivanju saudijske agresije.

U napadu je uništeno nekoliko pobunjeničkih vojnih zrakoplova Sukhoi koji su se nalazili na prostoru vojne zračne baze Dulaimi. Saudijska novinska agencija Al-Arabiya piše kako je zračna vojna baza uništena.

Saudijska Arabija planira angažirati 100 vojnih zrakoplova i oko 150,000 vojnika za kopnene operacije. Napad je počeo sinoć, a već oko sebe imaju i koaliciju saveznika koji su spremni uključiti se u agresiju na Jemen, a to su: Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain, Katar, Kuvajt, Maroko, Egipat, Jordan, Sudan i Pakistan. Izvori prenose kako Egipat, Pakistan i Jordan žele ući i s kopnenim snagama u Jemen.

Drugim riječima, ono što ovdje imamo je velika sunitska koalicija koja pod svaku cijenu planira spriječiti napredak šijitskih pobunjenika u Jemenu. Očito je kako je Saudijska Arabija uspjela cijelu regiju uvjeriti kako je ovdje riječ o širenju iranskog utjecaja, a niti jedna većinski sunitska zemlja Bliskog istoka i šire neće nikada dopustiti takav razvoj situacije.

Dakako, ovaj blok od 10 zemalja snažan je i sam po sebi, ali iza sebe čvrsto ima i najveću vojnu silu svijeta, SAD.

Houthi pobunjenici ističu kako je saudijska ofenziva jednaka “agresiji” te kako će ovaj potez povući cijelu regiju Zaljeva u veliki rat.

“Agresija na Jemen je krenula, hrabro ćemo se suočiti s njom. Ova operacija će povući cijelu regiju u veliki rat”, istaknuo je glasnogovornik Houthi pobunjenika, Mohammed al-Bukhaiti, u razgovoru za Al-Jazeeru.

Iz UN-a za sada nema nikakvih smislenih izjava, samo kratak komentar zamjenika glasnogovornika da su “svjesni” činjenice da je Saudijska Arabija počela vojnu ofenzivu te da “razmatraju detalje”.

Neposredno pred početak saudijske agresije Houthi pobunjenici poručili su kako su zauzeli južni grad Aden te kako privode pristaše svrgnutog predsjednika Hadija. Kontroliraju li pobunjenici zaista Aden? Drugi izvori za sada to još nisu potvrdili. Pojedini izvori prenose kako je svrgnuti predsjednik Hadi pobjegao iz zemlje.

Podsjetimo, ofenziva Houthi pobunjenika na sjeveru zemlje krenula je u kolovozu prošle godine. Zatražili su od vlasti ekonomske i političke reforme. Kada vlasti nisu ispunile gotovo ništa od njihovih zahtjeva krenuli su u akciju te su u rujnu prošle godine počeli sa zauzimanjem ključnih lokacija u glavnom gradu Sanaa. Prije mjesec dana preuzeli su i vlast, a predsjednik je pobjegao u Aden. Prošlog tjedna pobunjenici su zauzeli treći grad po veličini u zemlji, Tiaz.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.