Počelo suđenje za ubojstvo pripadnika HVO-a kod Mostara

U utorak 6. veljače 2024. na Županijskom sudu u Mostaru, počeo je glavni pretres optuženom Esi Raziću za kazneno djelo “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, odnosno ubojstvo dva pripadnika HVO-a na brdu Kvanj kod Mostara 1993. godine.

Razić je rođen je u Čapljini (57), a živi u SAD-u. On je u ljeto 2023. uhićen na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, jer je za njim bila raspisana tjeralica zbog vođenja postupka. Razić je iz pritvora doveden u mostarsku sudnicu, a glavni pretres započeo je čitanjem optužnice.

Optuženom Esi Raziću se stavlja na teret da je dana 2. listopada 1993. godine, oko 10 sati, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubojstvo dva ratna zarobljenika.

Nakon čitanja optužnice, uvodne riječi izložila je tužiteljica Tužiteljstva HNŽ-a Vesna Pranjić, a potom i obrana optuženog. U odvjetničkom timu optuženog bili su prisutni odvjetnici Nada Dalipagić i Goran Crnjac, piše Bljesak.info.

Tužiteljica Pranjić je u uvodnim riječima naglasila da, kao i većina optužnica ratnih zločina – navode iz optužnice dokazivat će izjavama svjedoka, posebice očevidaca. Ona je istaknula značaj svjedoka bošnjačke nacionalnosti, a koji su tada bili pripadnici HVO-a i koji su trebali prijeći Armiju RBiH.

Govorila je i o određenom broju materijalnih dokaza, koji će biti uloženi u sudski spis. U uvodnim riječima napomenula je da žrtve Ivica Bunoza i Martin Marković ”nisu znali da su postali suprotne strane u sukobu i da su pali pod vlast Armije RBiH”, prenosi Bljesak.info.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.