Počelo suđenje u “slučaju Memić”

Na Sudu Bosne i Hercegovine u četvrtak je počelo dugo iščekivano suđenje na kojemu se očekuje razjašnjenje brojnih pitanja o smrti mladića Dženana Memića iz Sarajeva, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima umro uslijed teških tjelesnih ozljeda koje je zadobio u veljači 2016.

Smrt Dženana Memića, kao i Davida Dragičevića iz Banje Luke, temeljito je uzdrmala povjerenje u pravosudni sustav u BiH, zbog čega je proteklih godina održan niz prosvjednih skupova na kojima su članovi obitelji, ali i brojni građani koji ih podupiru, tražili da se otkrije što im se točno dogodilo i tko je za to kriv.

Ni u jednom od ova dva slučaja još nema jasnih dokaza koji bi poduprli tvrdnje obitelji da su dvojica mladića ubijena. Dvojica muškaraca koje je županijsko tužiteljstvo u Sarajevu optužilo za izazivanje prometne nesreće u kojoj je navodno teško ozlijeđen Memić pravomoćno su oslobođena krivnje, dok se istraga u slučaju Dragičević još nije pomaknula s mrtve točke.

No u slučaju Memić, nakon velikog pritiska javnosti, pet je osoba optuženo da su prikrivale dokaze o okolnostima Dženanove smrti te su na taj način pomagale za sada nepoznatom počinitelju nakon samog kaznenog djela.

Tužiteljstvo BiH za to je optužilo Alisu Mutap, bivšu Dženanovu djevojku, kao i njezinog oca Zijada, zatim bivšeg načelnika odjela prometne policije MUP-a Sarajevske županije Hasana Dupovca, pripadnika Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela Josipa Barića i Muamera Ožegovića, zaposlenika hotela u čijoj je okolici nastradao Dženan.

Otac i kći Mutap optuženi su da su prikrili činjenice o okolnostima pod kojima je Dženan smrtno ozlijeđen, Dupovac i Barić terete se da su uništavali odnosno podmetali dokaze, a Ožegović da je namjerno obrisao snimke hotelskih nadzornih kamera kojima se moglo dokazati tko je sve bio povezan s ovom tragedijom.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić kazao je na početku suđenja kako je siguran da će krivnja ovih optuženika biti dokazana te kako će o tome iskaz dati čak 88 svjedoka. Odvjetnici optuženih tvrdili su pak da je cijela optužnica konstrukcija te da nema nikakvih stvarnih dokaza koji bi potvrdili krivnju njihovih branjenika.

Po okončanom ročištu Dženanova sestra Arijana kazala je novinarima da se nada pravednom ishodu, ali i da je zabrinuta, posebice jer je jedan od svjedoka koji je dobio zaštitu napadnut tijekom dana.

Njen i Dženanov otac Muriz trebao bit biti prvi svjedok koji će dati iskaz u nastavku suđenja zakazanom za 14. listopada. U četvrtak je kazao kako je uvjeren u snagu prikupljenih dokaza koji će potvrditi tvrdnju koju već godinama iznosi, da je Dženan ubijen i da je postojala dobro organizirana urota čiji je cilj bio to prikriti te zaštititi počinitelje.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.