Počelo snimanje dokumentarno-igranog filma ”Kralj Tvrtko”

Opširnim intervjuima s povjesničarima Elmedinom Duranović i Dženanom Dautovićem, u Sarajevu je započelo snimanje ambicioznog dokumentarno-igranog filma “Kralj Tvrtko”.

Film je zamišljen kao audiovizualni dokument o najvažnijem vladaru srednjeg vijeka na prostorima današnje Bosne i Hercegovine. Zbog svoje veličine i važnosti, kralj Tvrtko I. Kotromanić često je bio predmetom različitih povijesnih, a posebno pseudopovijesnih tumačenja.

Jedan od razloga za manipulacije ovim povijesnim vladarom Bosne jesu i vrlo oskudni povijesni izvori koji se bave ovim razdobljem. A ionako rijetki i šturi pouzdani izvori se u pravilu nalaze izvan BiH, priopćili su iz Udruga građana “Klepsidra” iz Kreševa, koja je nositelj obog projekta.

Kako bi popunili “rupe” u znanju, a posebno kako bismo na znanstven i stručno kredibilan način približili kralja Tvrtka domaćoj i stranoj publici, započet je projekt dokumentarno-igranog filma radnog naziva “Kralj Tvrtko”.

Kralja Tvrtka glumit će mostarski glumac Miro Barnjak. Film je rezultat suradnje scenariste Mile Jukića iz Kreševa i producenta Tvrtka Milovića iz Kiseljaka. Redatelj je Zoran Kubura, a direktor tona i slike Bojan Hadžiabdić iz Sarajeva.

Projekat je financijski podržala Fondacija za kinematografiju FBiH u svom natječaju za 2022. godinu, dok će u stvaranju filma sudjelovati nekoliko fizičkih osoba, institucija i poduzeća.

Igrane rekonstrukcije će se snimati početkom 2023. godine dok se premijera filma može očekivati na nekom od domaćih festivala, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.