Počelo obnovljeno suđenje Lijanoviću i ostalima zbog gospodarskog kriminala

Obnovljeno suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću i ostalim optuženim za financijski kriminal počelo je pred Apelacijskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.

Suđenje je obnovljeno nakon ukidanja prvostupanjske presude kojom su Ivanković Lijanović i još osmero optuženih i tri tvrtke osuđeni na blizu 53 godine zatvora, tri milijuna konvertibilnih maraka (KM) novčanih kazni, te oduzimanje više od deset milijuna maraka nezakonito stečene koristi, prenosi Ero.tel.

Tužitelj Ismet Šuškić predložio je da se prihvate svi dokazi izvedeni u prvostupanjskom postupku. Obrane su zatražile preslušavanje iskaza najbitnijih svjedoka i vještaka, te izvođenje pojedinih novih dokaza.

Obrana Jerka Ivankovića Lijanovića u uvodnoj riječi je istakla da ne postoje formalni uvjeti za vođenje postupka, jer optuženi nikad nije ispitan na okolnosti iz dvije točke optužnice.

Većina dokaza Tužiteljstva su nezakoniti. Većina se zasniva na izjavama policijskih službenika koje nisu potkrijepljene drugim dokazima, kazala je braniteljica Mirna Delalić.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen sa Slavom Ivankovićem Lijanovićem, Miloradom Bahiljem, Jozom Sliškovićem, Željkom Mikulićem, Draženkom Kvesićem, Mirjanom Šakotom, Mirkom Galićem, Miroslavom Čolakom, te firmama iz Širokog Brijega “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Na teret im je stavljen organizirani kriminal u vezi sa pranjem novca i poreznom utajom, te krivotvorenje ili uništavanje trgovačkih knjiga.

Obrana Slave Ivankovića Lijanovića je u uvodnoj riječi iznijela iste prigovore kao i Obrana prvooptuženog. Branitelj Esad Fejzagić je kao novi dokaz predložio određeni izvod iz banke sa računa optuženog.

I drugi branitelji istaknuli su da ne postoje formalno-pravni razlozi ili da nisu ispunjeni uvjeti za vođenje ovog postupka. Sliškovićev branitelj Rusmir Karkin napomenuo je da je njegov branjenik ranije već odgovarao za djela iz optužnice u prekršajnom postupku.

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Senadin Begtašević kazao je da će u nastavku suđenja, zakazanom za 19. rujna, priopćiti odluku o prijedlozima za dokazni postupak.

(www.jabuka.tv)


30 komentara

  • OVAJ TELETOVIC JE DOVEO NERMINA NIKSICA I SARAJEVSKE LOPOVE 2010 U ALUMINIJSKI KAD SU POHARALI SVE I OSTAVILI 300 MILIONA DUGA . NAJVECI KRIVAC JE ON ZASTO JE ALUMINIJSKI UGASEN

 • Pitam se da li postoji i jedna drzava u svijetu gdje je dozvoljeno kupovinu glasova.Posticaji , pola tebi pola meni.Njegov osmijeh govori o njegovoj gluposti i inteligenciji.Cuvaju ga isti kao i on sto su krali ljude i drzavu.Dobro drzavu , samo sto nas ljude postene u ovoj nesretnoj BiH.. Do rata sest razreda skole , a poslije rata vanredno sedmi i osmi razred i srednju poljoprivrednu , mesarski zanat.Boze sacuvaj i ministar u vladi federacije. Pitam se.kakvi su ostali ministri.

 • I ptice na grani znaju sta su Lijanovici radili i kako su gasili jednu firmu i otvarali drugu samo da izvaraju jadne radnike, da im ne isplate place itd itd..
  I sad se to ne moze dokazati!
  Koja smo mi jadna drzava
  U normalnoj drzavi se ovakve stvari rjesavaju za tri dana i nema ti milosti
  A o kupovanju glasova, gdje su otvoreno davali novce , to je postao humor i takoder jedno veliko nista…
  I bit ce sudenje dok su zivi jer to traje traje i traje…

 • Braca lijanovic osnivali firme i na kraju ostavili radnike bez place i placeni doprinosa ‘ oni su prokleti od strane radnika i osudeni kriminalci i lopovi .

 • E moji Lijanovici na sta spadoste, nekad bili pojam ugleda i moci . A danas sudovi i vjerovnici vas progone , a i ljudi vas proklinju. Jedino mi zao djece vase i unucadi kad se pare potrose a oni nemognu radit nigdi s tim prezimenom. A to sta ste jadnom narodu napravili to je za Bogu plakat. Ostavili ljude ni na nebu ni na zemlji. Al eto pare se potrose i sta onda, a kolko vidim Jere ih je vec potrosio,tocnije spizdio. Al eto kako doslo tako otislo

 • Jozan jedini pametan od vas brace Lijanovic teladi . Podmaza sudiju i slobodan , i sad se izdrkiva po Makarskoj , po stanovima i na jahti. A jere i slave nije mi zao nimalo to su u najmanju ruku i zasluzili. Oni dvojica tolke ljude u crno zavili.
  Al eto ima pravde malo malo pa ce te skidat to Lijanovic s prezimena od stida a prije ste se dičili. Nije moga covik ostat od vas iz pasteta ste iskakali. Prokali sve zivo pa propali

 • DRAGI MOJI SIROKOBRIZANI:: OVOZEMALJSKI SUD IM NESMI PRISUDIT!! NADAJTE SE DA CE ONI GORI!! SAMO CITAM JAUKE NA PORTALU!! OCE LI IKAD BITI MIRA I ZADOVOÖJSTVA??

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.