Počele spekulacije: I pivo bi moglo poskupjeti

Ljubitelje piva u BiH mogle bi u sljedećoj godini dočekati više cijene piva, zbog poskupljenja proizvodnje, odnosno skoka cijene jednog od ključnih sastojaka piva – ječma, čiji je rod ove godine zbog suše podbacio širom Europe.

Cijena ječma početkom kolovoza dostigla je najvišu razinu u posljednjih pet godina, od 236 eura po toni, a pored veće cijene sirovine, rastu i cijene energenata te aluminija, od kojega se proizvode limenke.

Prema izvješću investicijske banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16 posto te će se ti troškovi vjerojatno preliti na više cijene piva iduće godine, što bi se moglo preliti i na domaće pivare, pišu Nezavisne novine.

Nikolas Peni, generalni direktor “Banjalučke pivare”, potvrdio je da je kretanje troškova sirovina trenutno negativno za pivarsku industriju.

Ovo stanje je uglavnom uvjetovano rastućim troškovima nafte, što povećava sve vrste ulaznih troškova. Osim toga, ove godine siromašna žetva ječma u srednjoj Europi utjecala je na nedostatak pivarskog ječma, a posljedica toga je rast cijena, rekao je Peni, koji je ujedno i predsjednik Grupacije proizvođača piva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

On je istaknuo da povećanjem efikasnosti uvijek nastoje izbjeći povećanje cijene piva, međutim to će možda biti neizbježno ukoliko ulazni troškovi nastave i dalje rasti. S ovim stavom suglasni su i u “Sarajevskoj pivari”, pored “Banjalučke pivare”, još jednom članicom Grupacije proizvođača piva.

Edin Ibrahimpašić, direktor “Bihaćke pivovare”, kaže da postoje naznake eventualnog povećanja cijena piva, zbog cijene uroda ječma ove godine, ali da su one na razini spekuliranja.

Velika većina proizvođača slada u Europi je u vlasništvu velikih multinacionalnih pivarskih tvrtki, čiji se proizvodi nalaze i na našem tržištu kojima konkuriraju, ili pokušavaju konkurirati, i izravno utječu na cijenu ječmenoga slada, rekao je Ibrahimpašić.

Ističe da povećanja cijena piva u njihovoj pivari nije bilo unazad tri godine.

Sami ste svjedoci poskupljenja svih inputa, od sirovina, repromaterijala, a u ovoj godini i drastičnog povećanja cijene energenata, koji direktno utječu na poskupljenje proizvodnje, ali i svih naših dobavljača i prijevoznika, rekao je Ibrahimpašić i dodao da povećanje cijene gotovog proizvoda jednostavno nije moguće zbog konkurentnih cijena na tržištu BiH, odnosno dampinških cijena, prije svega uvoznih piva, koje već godinama remete tržište.

U kompaniji “Molson Coors” Banja Luka, koja je dio istoimene multinacionalne grupacije i uvoznik je za BiH nekih od najpoznatijih pivarskih brendova u regiji, kažu da redovito prate trendove s poljoprivrednim urodom osnovnih sastojaka za proizvodnju piva te prema tome unaprijed planiraju cijene i poslovne procese.

Kada je riječ o nabavci ječma koji je osnovni sastojak u proizvodnji naših pivskih brendova, koristimo razgranatu mrežu dobavljača i partnera kako bismo uvijek imali mogućnost odabira kvalitete i cijene u skladu sa standardima naše kompanije, rekli su u “Molson Coorsu”.

Oni kažu da su za nadolazeće razdoblje unaprijed osigurali sirovine u potrebnim količinama te da aktivno prate dinamiku tržišta, koje je podložno različitim utjecajima, kao što su inflacija i drugi socio-ekonomski čimbenici, pišu Nezavisne.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.