Počele prijave za državnu maturu u Hrvatskoj

Prijave ispita državne mature u Hrvatskoj za ljetni rok u školskoj godini 2022./2023. počele su u četvrtak za oko 30.000 pristupnika te će trajati do 15. veljače u 12:00 sati.

Državne mature koje će se u ljetnom roku pisati od 31. svibnja do 28. lipnja 2023., pristupnici prijavljuju preko mrežne stranice www.postani-student.hr.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović rekao je da bi se na državnu maturu trebalo prijaviti oko 30.000 pristupnika te naglasio da je trend sve manji broj pristupnika svake godine.

Nažalost, trend je da je svake godine broj pristupnika sve manji sukladno demografskim trendovima koji su u Hrvatskoj takvi kakvi jesu, rekao je Filipović za Hinu.

Prijave u sustav različite su za pojedine kategorije pristupnika te je važno pridržavati ih se ovisno o tome radi li se o učenicima u redovnome sustavu obrazovanja; pristupnicima koji su redovno srednje obrazovanje završili prije ove školske godine; pristupnicima koji su strani državljani, završavaju obrazovanje u inozemstvu ili su srednje obrazovanje završili u Hrvatskoj prije 2010.; pristupnicima koji srednje obrazovanje završavaju u ustanovama za obrazovanje odraslih.

Pristupnici trebaju pratiti naslovnice mrežnih stranica www.postani-student.hr i www.ncvvo.hr na kojima će biti objavljene sve potrebne informacije.

Također, nužno je pročitati i prihvatiti Opće uvjete prijava ispita državne mature i studijskih programa prilikom prve prijave.

Rok za dostavu dokumentacije Centru je 28. veljače 2023. godine, a do 23. veljače 2023. za dostavu zahtjeva i dokumentacije za prilagodbu ispitne tehnologije (pristupnici s invaliditetom ili teškoćama).

Od 15. veljače do 2. svibnja 2023. bit će moguća naknadna prijava i promjena ispita iz opravdanih razloga. U istom razdoblju bit će moguće naknadno i odjaviti ispite.

Za dodatne informacije o prijavama ispita državne mature moguće je kontaktirati Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na e-adresu: [email protected] ili na broj telefona: 01/4501899.

Novost na državnoj maturi je jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika

Novost za pristupnike državne mature u školskoj godini 2022./2023. je ta da ispit iz hrvatskog jezika više nema višu i osnovnu razinu već će svi maturanti pisati jedinstveni ispit. Umjesto dosadašnjih dviju cjelina, ispit će se sastojati od tri cjeline – čitanje, književnost i hrvatski jezik; sažetak, te školski esej.

Da bi položio ispit iz hrvatskoga jezika, pristupnik mora ostvariti minimalan prag prolaznosti na oba dijela ispita.

Po prvi put ove godine nakon 13 godina polažu jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika koji ima tri cjeline. Jedna od tih cjeline je esej, koji nakon četiri godine ponovno je prag na eseju uvjet prolaznosti ispita, naglasio je Filipović.

Kako stoji u ispitnom katalogu, tri ispitne cjeline od kojih se ispit iz hrvatskog sastoji ispituju se u dva dijela i ispit se provodi u dva dana. Prvi dan provedbe ispituju se čitanje, književnost i hrvatski jezik i piše se sažetak, a drugi dan provedbe piše se školski esej.

Objava rezultata ljetnog roka državne mature bit će 12. srpnja 2023., rok za prigovore je 14. srpanj 2023., a konačna objava rezultata 19. srpanj 2023. godine.

(www.jabuka.tv | Foto: Borna Filic/Pixsell)

2 komentara

  • Skolstvo je srozano …samo pogledajte nasu dicnu gimzaiju pa i strukovnu gdje radi par profesora koji maltretiraju psihicki djecu i niko im nista ne moze jer su partijski povezani :ima u osnovnoj školi ,Klanac nastavnica koje ne znaju objasniti engleski djeci npr. M.B pa nadalje necu pisat cijela imena ali su dosli po vezi roditelja koji su bili partijasi …fakultet danas svak svasta upisuje i zavrsava samo plati i eto te ,djeca od partijasa ,firmasa zavrsavaju munjevitom brzinom…roditelje na funkciji zamjenuju djeca to samo u nas ima da djeca od doktora doktori,rade psihicki teror nad vlastitom djecom ,jadno .. pogledajte samo nas dom zdravlja niti znanja a u većine niti empatije ,gdje je to i kako je zavrsilo pitaj Boga ,bolnica puna korupcije ,veza u zaposljavanju itd, a tone privatnih klinika ,samo peru pare ..i rade na sto mjesta ,mogu kad nema drzave pravne …u pravosuđu sjede ljudi povezani partijom,skoja i HDZ a i kako ce biti pravde nikako ..
    Zna se koliko posten covjek moze imati u danasnje vrijeme..ne pada jabuka daleko od stabla vecinom kakvi roditelji takva i djeca…pun grad sponzorusa i interesđija,ne gleda se karakter ,postenje vise vec samo interes kod drugog ili druge …narod je postao grozan,pokvaren ,rugljiv ,tracljiv a svako malo u Crkvi po trecim redovima i slično…ako je netko drugaciji u ponasanju, oblačenju ogovara ga se ,kakav smo mi narod ,spasio se svatko tko je otisao od ove nepravde zvane BiH…svatko …Bozic je uskoro ali nema vise tog veselja ,ljubavi ko prije nema ,kriza svakako je ,ne znam nisu dobra vremena niti dobar narod pogotovo partijasi,firmasi ,mafija Nakic ,ataco i ostala kompanija …
    Ne postuje se nista ,bas zalosno ,vidimo to po tome ko nam vodi grad ,otuznim kucama , sahtovima ,cesti ,nema dobra ,sama korupcija , nepotizam,droga ,nije dobro , zivimo dan po dan ✝️🙏

  • Dajte više s tom gimnazijom, šta uopće uspoređujete dva različita vremena. Davno sam je završio, bilo je i prije svega i svačega ali se iz straha učilo svaki dan po nekoliko sati!! Koliko vam dans djeca uče, uče samo malo pred kontrolni..
    Smanjite broj predmeta kako je i prije bilo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.