Počela nova sjednica Zastupničkog doma PFBiH

Počela je četvrta vanredna sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, nedugo po prekidu treće sjednice.

Na dnevnom redu je jedino odluka o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH za novi postizborni mandat.

Prekid prethodnog zasjedanja tražen je iz zastupničkih klupa Stranke demokratske akcije (SDA) čija članica Jasmina Bišćević Tokić je kao razlog navela da nije ispoštovan Poslovnik, jer svim zastupnicima nije bio dostavljen uz poziv i potrebni prateći materijal, akt koji “sa sva tri potpisa” svjedoči da Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović nisu međusobno postigli suglasnost o tome tko će od njih biti novi predsjednik, a tko dvoje potpredsjednika FBiH.

Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić, tvrdeći da je zahtjev SDA o prekidu sjednice neosnovan, proglasila je pauzu po čijem isteku je ipak sjednicu prekinula, a odmah zatim, za danas najavila još jedno zasjedanje.

Obrazložila je da je to racionalno rješenje u cilju sprečavanja blokada u izboru novog rukovodstva FBiH, iako ni prethodna sjednica, kako je dodala, nije bila sazvana mimo pravila.

Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH), Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su ranije, na drugoj vanrednoj sjednici ovog Doma početkom veljače u novi saziv tročlanog rukovodstva izvršne vlasti Federacije BiH i prema pravilima, imali su mogućnost da međusobno dogovore tko će biti predsjednik, a tko dopredsjednici.

Dogovor je izostao, zbog čega je današnje vanredno zasjedanje Zastupničkog doma najavljeno kao događaj u čijem toku to pitanje treba da bude riješeno većinskom voljom zastupnika, što je mogućnost koju također dozvoljavaju pravila u Federaciji BiH.

Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nezaobilazni su faktori u procesu imenovanja postizbornog saziva Federalne vlade. Predsjednik, uz obaveznu suglasnost dvoje potpredsjednika, predlaže mandatara i sudjeluje u imenovanju novog saziva cjelokupne vlade.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.