Počela nastava u HNŽ-u, u školskim klupama oko 24 tisuće učenika

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u ponedjeljak je počela nastava, a u školske klupe sjelo je oko 24 tisuće učenika.

Potvrdio je to Feni županijski ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović, koji je u povodu početka nove školske godine posjetio Osnovnu školu Antuna Branka Šimića i Osnovnu školu Gnojnice.

Ministar Hadžović zaželio je sretan i uspješan početak školske godine svim učenicima, roditeljima i nastavnicima.

Početak je veoma bitna stvar za naše prvačiće. Broj prvašića u HNŽ je oko 1.800, a imamo i skoro 1.900 učenika prvih razreda srednje škole. To je u odnosu na prošlu godinu ipak povećanje, tako da nam je to veoma bitna informacija i drago nam je da je to tako. Nadam se da ćemo u narednim godinama imati još veći broj učenika koji će krenuti u osnovne ali i u srednje škole, kazao je Hadžović.

Govoreći o epidemiološkim mjerama, naglasio je kako su one propisane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog stožera i Federalne vlade, te da će ih se škole u HNŽ pridržavati.

Odabrali smo jedan pristup zajedno s Kriznim stožerom da operativni timovi upravljaju situacijom za svaku školu posebno tako da smo odredili različite razine – zeleni, žuti, narančasti i crveni, ovisno od broja zaraženih nastavnika. Nadam se da ćemo svi biti na ovoj zelenom razini, a to je da je normalan pristup nastavi u skladu sa zakonom i da se nastava održava u punom kapacitetu. Mjere su poznate i one su propisane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog stožera i Federalne vlade, tako da će naše škole pridržavati tih mjera, poručio je Hadžović.

Sretnu novu školsku godinu učenicima poželjeli su i mostarski gradonačelnik Mario Kordić te predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, koji su posjetili Osnovnu školu Zalik i Osnovnu školu Petra Bakule u Mostaru.

Gradonačelnik je podsjetio da je Grad Mostar osigurao udžbenike za sve prvašiće.

Ponosan sam da smo uspjeli ove godine makar na simboličan način podijeliti udžbenike barem prvačićima. To je projekt vrijednosti oko 100 tisuća maraka koje smo isplanirali u gradskom proračunu. Nadam se da ćemo dogodine naći dodatna sredstva i ići u ovom kontekstu da pomognemo i roditeljima i školama i mislim da je to naša zadaća i obaveza.

Želim uspješan početak školske godine svima, a posebno našim prvačićima kojima je ovo jedno novo iskustvo, njihovim roditeljima i nastavnicima zaželjeti svu sreću i pozvati da se djeca odgajaju u duhu tolerancije, suživota, da napravimo prave mlade ljude koji će biti na ponos ovom gradu sutra, poručio je Kordić.

Ravnateljica Osnovne škole Petra Bakule Anela Vidačak izrazila je zadovoljstvo što se krenulo s redovnom nastavom, napominjući kako nastavni sati traju 45 minuta, da se trenutno primjenjuju klasične epidemiološke mjere zaštite zdravlja učenika te da se nastava nažalost radi učionički, ne kabinetski i da su to jedina odstupanja od normalnog režima nastave.

Učenici u FBiH ponovno u školskim klupama, u ŽZH nastava ide u klasičnom obliku

(www.jabuka.tv)5 komentara

    • Vise je radi Povratnika, inace radanje je opalo, prema tome moze se rec da je ipak veliki broj ljudi(obiteljski) se vratio pri tome ne racunajuci na samce koji su u jos vecem broju se vratili.

  • “… odgajaju u duhu tolerancije, suživota…”

    ………

    Suživot je možda pomalo i nakaradan termin. Kao da je riječ o nekom pomalo nevoljkom moranju, ili čak osudi. Život je isti za sve ljude, bez razlike, temelj ljudskosti, dostojanstva i građanstva. Ljudi, različiti, jednako žive, jedni s drugima u istom životu, u istome življenju. Više bi to možda odgovaralo odnosu homo sapiensa i primata, ili čak klasnom društvu, gdje bi se onda bilo primorano i osuđeno na “suživot”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.