Počela nastava: Donosimo vam intervju s ravnateljicom Druge osnovne škole Široki Brijeg

U ponedjeljak, 1. rujna 2014. godine u 7:30 sati školsko zvono oglasilo je početak nove školske godine u većini škola u Bosni i Hercegovini. Nastava nije počela samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i u poplavljenim područjima.

Tisuće školaraca danas su u svojim školama dobili rasporede te se upoznali s gradivom koje ih očekuje, velik broj djece danas je po prvi puta zakoračio u školske učionice.

Povodom početka nove školske godine Jabuka.tv posjetila je Drugu osnovnu školu u Širokom Brijegu gdje smo razgovarali s ravnateljicom škole Sandrom Šantić. Druga osnovna škola točno prije godinu dana uselila je u novu zgradu u naselju Lise, a ravnateljica nas je provela kroz školu, pokazala nam sadržaj i učionice te govorila nam je o samom radu škole te o problemima na koje su naišli u proteklih nekoliko mjeseci.

”Broj učenika u našoj školi je u blagom padu, prošle godine smo imali 730 učenika, a ove godine ih u našu školu ide 660. Za prve razrede devetogodišnjeg školovanja na preliminarnim prijavama bila su 102 učenika, što je dobar prosjek, te ćemo moći formirati devet odjela i to tri na Lisama i šest po područnim školama (Uzarići, Knešpolje, Provo, Donji Crnač, Gornji Crnač i Izbično). Prvašićima po devetogodišnjem programu nastava počinje u siječnju,” objašnjava u razgovoru za portal Jabuka.tv ravnateljica Druge osnovne škole u Širokom Brijegu Sandra Šantić.

Škola uvela dvije novine 

”Od ove školske godine u našoj školi imamo dvije novine. Prva je ta da se predmetna nastava, odnosno nastava za učenike od petih razreda pa nadalje, odvija kabinetski. Druga stvar su izborni predmeti za učenike šestih razreda devetogodišnjeg i osmogodišnjeg školovanja pred njemačkog jezika mogu birati i informatiku,a učenici sedmih i osmih razreda pored njemačkog jezika mogu birati još jedan  predmet  iz ponuđenih izbornih predmeta. Ove izborne predmete uveli smo iz razloga da učenicima koji žele usavršiti neki predmet koji vole i kojim se planiraju baviti u budućnosti imaju tu priliku već u osnovnoj školi, kako bi im bilo lakše u srednjoj, a sutra nekad i na fakultetu. Tako mogu odabrati geografiju, hrvatski jezik, kemiju, biologije i mnoge druge”, priča ravnateljica Šantić.

Većina nastave provodi se u prvoj smjeni, a učenici razredne i predmetne nastave imaju odvojene ulaze i učionice. Učenicima je uvijek na raspolaganju pedagoška služba gdje mogu dobiti informacije, a i zatražiti bilo kakvu vrstu pomoći od stručnog osoblja, a isto tako uvijek su dobrodošli u ured ravnateljice.

Propao projekt školske kantine 

”Na početku prošle školske godine zaživjela je školska kantina u kojoj su učenici mogli kupiti sendviće, vodu i negazirane sokove, a trošak nabavke robe pokrivali smo od prodaje. Kantina je opremljena i modernom kuhinjom te je rađena po svim standardima, često nas je posjećivala i sanitarna inspekcija koja niti jednom nije pronašla nikakvu neregularnost. No, kantinu smo već sredinom listopada 2013. godine morali zatvoriti prema Rješenju porezne inspekcije jer škole nisu u sustavu  fiskalizacije. Pokušali smo tada s Općinom Široki Brijeg dogovoriti da se raspiše natječaj te da privatna tvrtka preuzme rad u kantini, no i taj je pokušaj propao te sada djeca kupuje obroke u okolnim trgovinama,” pojasnila je situaciju ravnateljica Šantić za portal Jabuka.tv

Burno ljeto za školsku imovinu; moguće i uvođenje videonadzora

”Prije nego se škola i izgradila, sastali smo se s vodstvom Mjesne zajednice Lijeva Obala te smo se dogovorili da će školsko dvorište i igralište tijekom popodneva, a i tijekom cijelog ljeta biti otključano kako bi mladi iz okolnih naselja imali gdje provoditi vrijeme i koristiti školsko igralište za nogomet i košarku. No, nismo imali lijepih iskustava s time jer je skoro sva školska imovina koja se nalazi s vanjske strane uništena ili oštećena. Naša škola ima noćnog čuvara, no on radi svako drugu večer jer po zakonu o radu svaka osoba koja radi noćni smjenu ima pravo na slobodan dan, što su očito dobro iskoristili pojedinci te su se iživljavali na školskoj imovini.”

”U nekoliko navrata dogodilo nam se da su pojedinci ili skupine njih probušili rupe u vanjskom zidu zgrade te potom zapalili izolaciju u zidu, na svu sreću vatra se nije proširila na unutrašnjost. Uništen je i dio zaštitne ograde na igralištu, nestalo je i nekoliko kanti za smeće  te su čak ulupili metalni kontejner za smeće. Također, u potpunosti je uništen uređaj za zvučno i svjetlosno alarmiranje učenika u slučaju hitne evakuacije zbog požara ili prirodnih katastrofa, od njega su samo ostale žice koje vire iz zida. U nekoliko navrata školske čistačice su u dvorištu pronašle i šprice sa iglama, a uništeno je čak sedamnaest stakala od školske vanjske rasvjete.

Zgrožena sam ovim činovima i još uvijek ne mogu vjerovati kako netko može uništiti školsku imovinu, pogotovo imovinu zgrade koja je izgrađena prije samo godinu dana. Slučajeve smo prijavili policiji, a na sastanku s vodstvom MZ Lijeva Obala razmišljali smo o uvođenju videonadzora u školskom dvorištu, a i sam gradonačelnik je upoznat sa svime,” priča ravnateljica Šantić.

Nije sve tako crno

Ako zanemarimo ove incidente, Druga osnovna škola zasigurno ima najmoderniju i najopremljeniju školsku zgradu u ŽZH, od informatičkih kabineta do kemijskih, grijanje u školi je odlično, temperatura u hodnicima zimi ne pada ispod 22 stupnja Celzijeva, a sve to zahvaljujući odličnoj vanjskoj izolaciji. Svaki kat opremljen je modernim i digitalnim semaforom koji prikazuje točno vrijeme, dan, datum i godinu te čak i trenutačnu temperaturu zraka.

Učenicima se mogu priključiti i brojnih sekcijama, a ovoga puta izdvajamo radionicu koju vodi umirovljeni nastavnik tehničke kulture Petar Karačić, koji u svojoj privatnoj radionici radi s učenicima, a potom škola organizira izložbu radova. Također, tu su još povijesno-novinarska sekcija , dramska, recitatorska, lingvistička, odbojkaška, košarkaška, likovna, glazbena te sekcije Mladih tehničara, fizičara, kemičara, biologa, matematičara, geografa i Civitas. Sve sekcije ostvarile su odlične rezultate u radu, a oni koji su sudjelovali na natjecanjima ostvarili su velikih uspjeh. Potrebno je spomenuti i vjeronaučnu sekciju čiji su članovi i voditelji organizirali nekoliko akcija  prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene obitelji.

”Ovim putem ću poručiti svim učenicima sretno i uspješnu novu školsku godinu u kojoj će, nadam se, svojim ocjenama i uzornim ponašanjem, biti na ponos škole, roditelja i njih samih,” zaključila je u razgovoru za portal Jabuka.tv ravnateljica Druge osnovne škole Široki Brijeg Sandra Šantić.

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_1

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_2

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_3

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_4

Osmaši – još jedna godina, a onda kreću u srednju školu

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_5

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_6

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_7

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_8

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_9

Radovi učenika i osvojeni trofeji na Županijskim igrama

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_10

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_11

Oštećeno pročelje školske zgrade

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_12

Vandali su tijekom ljeta probušili zid i zapalili izolaciju

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_13

Samo su žice ostale od uređaja za zvučno i svjetlosno alarmiranje

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_14

Čistačice ne mogu stati u kraj neodgovornim pojedincima koji tijekom večeri borave u školskom dvorištu

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_15

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_16

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_17

(www.jabuka.tv | Razgovarao: Domagoj Ledić)71 komentar

 • katastrofa sta su uradili samo za godinu dana unistavaju koda nece trebat njima i njihovoj djeci uvedite videonadzor i koga uhvati debelu kaznu roditeljima naplatit.tako jedino zivotinjama koje lijece svoje fustracije jedino se moze stat na kraj.nek probusi na svojoj kuci di zivi i nek zapali zivina!

 • kakav je ovo debilizam, hoćemo li se pravit svi blesavi, ljudi koji žive u blizini škole mogu u roku 20 minuta saznati tko je to radio, zaprijetite roditeljima s pokrivanjem štete, a to je očito više stotina KM, pa ćemo vidjeti oće li se ponoviti

 • Kad će prestati posredovanja u zapošljavanju od ravnatelja do nastavnika? Do kad će gradonačelnik i drugi sitni općinari kroiti nastavničke liste, primanja, i sva zapošljavanja u državnim poduzećima, agencijama i slično…

 • prčili ti lišani mater
  to je tvoja rodbina koja je šljegla sa brda i nastanila se na lisama uradila a ne lišani

  • Bude li te moja rodbina prčila nećeš ličit na isana.Znate vi dobro da su to vaše gelipteri učinili ta ne može nitko od vas po Lisama visiti.

 • Oprostite: ali malo ste pretjerali uopce nije toliko unisteno i igraliste nitko nije dirao sve je lopta uradila. Mogli ste vidjet da smo i krpili.

  • Opet tablete zaboravljaš popiti, koliko ti treba napominjati. Pa i trava i lišće na drveću su te iste boje pa što bi trebalo? Bojit ih ili???

 • Nisu tuđa djeca došla i razbijala po školi i okolo nje.
  Treba ih uhvatiti, u pratnji policije odvesti doma i neka roditelji plate štetu.
  Kako se roditelji ne pitaju di su im djeca u sitne sate? Strahota!

 • ZA ALO

  Samo mogu reci da si tako obrazovan i kulturan,da imam vremena sa sazaljevanjem mozda bi to ucinio,a takve treba direktno u POPOVACU!

 • nek ravnatelji prestanu primati profesore bez ikakvih ktiterija i zakona jer je to vandalizam…zbog kojeg ne bi trebali ni mogli biti ravnatelji,bez obzira na šk.odbor i šaptače.

 • To je namjerno napravljeno da nemaju kantinu, zbog privatnika, kakav je problem fiskalna kasa koja mora biti u kantini po zakonu.

 • Ukinuli vam kantinu, oštetili.. .. što ne kažete koliko ste profesora primili mimo zakona,samo nepotizmom i dogovorom .
  Sve do jednog kojeg ste primili.

 • Vaša škola ima 2 djelatnika računovođu i blagajnika. nedostaju joj trgovci, jer čistačice nisu ovlaštene prodavati sendviče niti su primljene za te poslove, čistačica u Bjelovaru je asistirala pri operaciji u bolnici. Kad bude novac trošen transparentno i kad se zakonski donese odluka o prehrani u školskoj kantini koja bi trebala biti veličine standardizirane veličine onda neka radi. Inače školu ne čini zgrada nego uredni međuljudski odnosi.

 • A di je dipl. pravnik ili je lakše bez njega?
  A kako čistačica može čistiti WC i ostalo i praviti i prodavati sendviće našoj djeci ?
  A tek što mr. napisa da školu osim zgrade čine uredni međuljudski odnosi i po zakonu zapošljavanje novih profesora..i time poštivanje kako sebe tako i nezaposlenih profesora na čijim radnim mjestima rade oni koji bi trebli biti na birou.

 • zapošljavanje u školama u Širokom Brijegu je najveći kriminal trenutno,
  naša vlast bi se stvarno trebala zapitati i bar osnovati neovisnu komisiju od kompetentni i školovanih građana koji će provjeriti te natječaje i sugerirati ako nikom onda premijeru,jer čovjek sigurno ne zna kakve se sve zavrzlame tu odvijaju,nije normalno da u školskim odborima o odlukama odlučuju ljudi sa srednjom školom ili višom,da oni nekom magistru mogu reći da nema dovoljno kao nekih bodova,zar direktori sa manjom školom mogu odlučiti da li će raditi neko ko ima više od njega škole,zar će stalno podobni i bez odgovarajuće stručne spreme dobijati posao,a visoko školovani i nadareni ljudi će čamiti kod kuće i proklinjati sve po redu,krajnje je vrijeme da se nešto promjeni

 • Obratiš se prosvjetnoj inspekciji oni neće ni da odgovore još pred tobom zove ovu direktoricu a vjerovatno i ostale i dogovaraju se .. Da i ja mislim da Premijer može nešto učiniti ,stvarno je žalosno da su ravnatelji sa Pedagoškom školom ili Ped. akademijom zauzeli mjesta ravnatelja i rade šta hoće a doktori nauka i magistri ih mole za odgovor na zamolbu.

 • nisam znao da se mogu zaposliti i učiteljice koje imaju dosje pa to je sramota za struku i za sve prosvjetne djelatnike

 • Što ne napisa kako ste dici prodavali turske slatkiše ,gazirane sokove i sl.gluposti i ko je dilio pare od kujine?

 • ma kakvog ste to cuvara zaposlili?!?!
  treba zaposliti kvalificiranog cuvara koji ce gledati sta rade djeca koja se igraju tu,a ne da on sjedi sa njima pusi i razgovara,a ne Ivicu

  • na “birovu” ostani još 35 😉 jer sa tolikom količinom fonda stranih riječi bila bi šteta te potrošiti u svakodnevnim obvezama!

 • Pustite gluposti. Kako ti znaš da si bolja od one koja je primljena. Ta zvršile ste isti fakultet. Nažalost u Mostaru pa nemojte toliko mahati tim diplomama. Znam da se rade nepravilnosti pri zapošljavanju. Taj razgovor je bez veze. Trebalo bi uzeti vrijeme čekanja i socijalni status i gotovo. Da su primljeni ovi koji prosvjeduju, prosvjedovali bi oni drugi. Nažalost u školi se ne može izmisliti radno mjesto kao u županiji pa se tamo traži srednja sprema za višeg referenta. Ima li to logike.

 • ono što je sigurno je da logike nema što se tiče zapošljavanja..neki se godinama prijavljuju i ne uzima ih se i onda ti izađe netko podoban tek sa fakulteta prije mjesec dana i odmah je profesor, a ovaj što godinama čeka i dalje samo čeka i prijavljuje se i tako stalno..natječaji se izdaju prema zahtjevima politike i potrebi kako kome se ćikne…šteli se sve živo..sramota

 • Zar se HSP još pita?Dosta je i profesora za ruku doveli i zaposlili i ostali raditi niko im ništa ne može .I svi tako rade naočigled naroda koji sve vidi iako oni misle da je narod slijep.
  A idu izbori ..i šta go bude sve će biti isto.
  A tako nam i treba.

 • opet ste napravili tajkunska odjeljena janja gugica i blaga lijnovicka vam rasporedjuju djecu jeste li im odabrali izeljene nastavnike tako da im je lakse a sirotinja neka placa instrukcije Jadnici

  • Za roditelJa…kakav tajkunski razred?Valjda se djeca stavljaju po ulicama,nisu zene krive sto zive blizu i imaju para.

 • sandra samo ti sjedi da nije bilo mene nikad ta se škola ne bi napravila šta te god budu pitali ti samo klimni glavom i lipo se nasmiješi i ne sekiraj se dugo eš ti još tu sjediti ne znam je li ti votelja topla ako je ne mrdaj

 • Koja profesorica Šantić je predavala glazbenu kulturu u jednom od 5. razreda devetogodišnje. Rekoše da još ide u osnovnu glazbenu, a predaje?

 • Malo je skraćen tekst..nestao je dio kako se stotinama učenika koji su kupovali u školskoj kantini nisu mogli izdavati fiskalni računi.Zašto ste ga izbacili? 😀

 • Pa je li sramota zapošljavati samo rodbinu i iz stranki dvadeset godina i više .?Trebalo bi sve primljene i dotičnu ravnateljicu na reviziju i na biro pa nek malo rade ovi drugi što nisu sa Njima u rodu i stranci.

 • kabinetska nastava nije za pohvalu djeca hodnicima trče ko na divljem zapadu od učionice do učionice a zapitajte se malo kako će biti kad počmu prehlade i viroze nastupit će epidemija

 • Može i radi šta ko hoće u našim školama,nema ničega ali ima prijema profesora preko reda rodbine i stranačkih poslušnika i trčanja dice iz kabineta u kabinet umjesto da djeca sjede u razredu a profesori dolaze njima .Da se ne guraju hodnicima ako ništa nije lijepo vidjeti.

 • Čime je opremljen kabinet hrvatskoga jezika? Što se nalazi u kabinetu tehničke kulture? Vrše li se pokusi u kabineti kemije? Gdje se uključuje pametna ploča?

 • Ove izborne predmete uveli smo iz razloga da učenicima koji žele usavršiti neki predmet koji vole i kojim se planiraju baviti u budućnosti imaju tu priliku već u osnovnoj školi, kako bi im bilo lakše u srednjoj, a sutra nekad i na fakultetu. Tako mogu odabrati geografiju, hrvatski jezik, kemiju, biologije i mnoge druge”
  OVO SE NEKADA ZVALA DODATNA NASTAVA! Koji plan i program ima razrađene navedene predmete kao izborne?

 • Nijedna bolest nije tako opasna kao ljudska zloba i zloća.Neki se njome hrane ali svaka ružna riječ se čovjeku vrati kao bumerang.Mogu te samo žaliti.Tebi je ipak najgore!

 • A znalo je da ono igralise nece puno izdrazi,pogledajte igralise u Oklajima?A ova direktorica ružna je prije pločice prodavala na zaobilaznici a sad nekog serifa glumi treba joj 10 banana u Pi.du ,,,mamu joj trgovačku

 • Dragi biber-ako svojim komentarem aludirate na moje mišljenje u komentaru mogu vam samo reci da nemam nikakve zlobe prema nekome jer mi to nije uopće potrebno.ja imam sređen Život.ali samo iznosim Činjenice i nitko me u drukčije ne može uvjeriti jer sam to osjetio na svojoj koži.svi u školama znaju po imenice tko u Širokom ima najviše Škole i ko je kvalitetan i baš zbog toga im smetaju mladi pametni ljudi koji njima danas sutra mogu pomrsiti račune.bez kvalitete nećemo napredovati a ovako možemo samo nazadovati

 • Ja sam jednom davno prošao pored škole i naučio sve. Znam čitati , pisati , računati , klimati glavom kad treba , mučati kad treba, ulizivati se kome treba , pljuvati po kome treba , ignorirati koga treba , podržavati koga treba , …… najbolji sam Meneeeeeeeeee staviteeeeeeeee

 • Nastavnicima treba dati mantile ko u domu zdravlja a ne da nam glume modnu pistu .Više bi radili kad bi manje na izgled pazili .

 • skoko ocito ti zena ima diplomu a nema posla hahahahha jebajighahahahha trazi vezu prima viko,a ravnatlejicu nab,ijem isto ko i youtube

 • čime se dotična gospođa hvali sav rad u školi je isti ili čak lošiji nego prije koje je ona uvela novitete koji nisu bili prije što se tiče sekcija ,civitasa te radionice g.karačića jedina novost je da se pored suvremeno opremljena kantina leži ,daje skraćen 1.razred devetogodišnjeg obrazovanja pa je ono osamipogodišnje obrazovanje da je u školstvu sto rupa koje nitko na koje se nitko ne osvrće a oni koji bi nešto htjeli ne mogu doprijeti do ministrice lijepa vremena kad je gospon marić bio ministar a i čamber je bio bolji od ove divanhane

 • ja u novu školu i video nadzor, a ona škola u klancu ima wc-ove stare 30 godina.nitko nju ni ne spominje da malo bar preuredi. bar da wc uredi da se mokrača po hodnicima ne čuje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.