Počela izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd – Jabuka.tv

Počela izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd

Prije nekoliko dana u blizini sela Kuzmin u Srbiji počele su pripreme za krak nove autoceste ka BiH, odnosno Sarajevu.

Sremsko selo Kuzmin je prije dvije godine postalo poznato između ostalog i po tome što je proglašeno za “najselo” u Srbiji u kategoriji do 5.000 stanovnika, a uskoro će postati i rijetko selo praktično na raskrsnici dvije autoceste, piše Blic.

Osim puta Beograd – Zagreb koji prolazi kroz atar Kuzmina, prije nekoliko dana malo izvan sela su počele i pripreme za krak novog autoputa ka BiH, odnosno Sarajevu.

Izgradnja dionice autoceste Kuzmin – Sremska Rača doprinijet će boljem povezivanju Srbije s Bosnom i Hercegovinom, ali je važan projekt i za stabilnost regije, rekla je povodom početka radova i prvog gradilišta na ovom potezu, potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Prema njenim riječima, važno je da se Srbija povezuje sa svim susjedima, bilo putevima ili željeznicom, jer povezanost znači manje nestabilnosti u cijeloj regiji.

Na gradilištu koje je “zauzelo” oko pet hektara kod Kuzmina prvi su se pojavili radnici i mašine turske tvrtke  “Tasyapi” kojoj je povjeren posao izgradnje ove dionice autoceste

S njima je nedavno potpisan ugovor vrijedan 250 milijuna eura, a prvi komercijalni ugovor vezan za izgradnju autoceste koja će spojiti Beograd i Sarajevo obuhvaća projektiranje i izgradnju oko 17 kilometara dionice Sremska Rača-Kuzmin, zajedno s novim mostom preko Save, i izradu projekta za dionicu Požega-Kotroman, dugu oko 60 kilometara.

Kako je navedeno u priopćenju ministarstva, vrijednost komercijalnog ugovora s tvrtkom “Tasyapi” iznosi ukupno 250 milijuna eura i to: 220 milijuna eura za izgradnju dionice od Kuzmina do Sremske Rače u dužini od 17 km, od kojih je 100 milijuna eura predviđeno za izgradnju novog mosta preko Save, a 120 milijuna za izgradnju dionice autoceste i pet milijuna eura za projektno-tehničku dokumentaciju na tom projektu.

Također, 25 milijuna eura je namijenjeno za projektno-tehničku dokumentaciju za dionicu Požega – Užice – Kotroman, drugi krak autoceste prema Sarajevu.

Prema riječima šefa gradilišta, Jusufa Šarle trenutno se grade objekti u kojima će biti smješteni radnici kojih će na ovoj dionici biti oko tisuću, a istovremeno je započeta i izgradnja asfaltne i betonske baze iz koje će se osigurati beton i asfalt za gradnju puta i pratećih objekata.

Prvi metri ove trase očekuju se već tijekom lipnja, a krajnji rok za završetak autoceste je šest godina.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.