Počela hitna sjednica Zastupničkog doma PSBiH

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu raspravom o predloženom dnevnom redu.

Sjednicu je sazvala predsjedateljica ovog doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH), na zahtjev zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Sjednici ne prisustvuju zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) kako su ranije i najavili, koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara nakon listopadskih izbora.

Međutim, sjednici prisustvuje 28 zastupnika, ali ne i Mirko Šarović iz SDS-a koji je ključan za kvorum koji je potreban za donošenje odluka.

Zastupnici trebaju razmatrati pitanje aktualne situacije u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine s akcentom na obaveze iz preporuka Europske komisije.

Kao materijal za ovu sjednicu predložen je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za prošlu godinu kojeg trenutno potresa afera u kojoj se prvi čovjek te institucije Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u kaznenim istragama.

Odmah na početku zatraženo je skidanje ove točke s dnevnog reda sjednice i to je zatražio zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović smatra da je VSTV postalo otuđeni centar moći te Zastupnički dom PSBiH kao zakonodavac ima obavezu o tome govoriti.

Žao mi je što predstavnici pravosudnih institucija nisu ovdje. Zašto se bježi od rasprave o neefikasnom pravosuđu, upitao je Magazinović.

Pred zastupnicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktualnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanske županije.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.