Pobunio se javni sektor u RS-u, zbog rasta minimalca traže veće plaće

Kao što se i očekivalo, zbog rasta minimalne plaće sa 700 na 900 KM, zaposleni u javnom sektoru i javnim poduzećima traže povećanje i ostalih plaća, jer kako kažu, sadašnja situacija je neizdrživa zato što, recimo, čistačica sada ima istu plaću kao i visoko kvalificirani radnik.

Ova situacija, kako kažu u sindikatima, unijela je nemir među same radnike koji se bune i koji inzistiraju da se plaće isplaćuju po platnim razredima, jer zbog rasta minimalne plaće od 28 posto, po plaćama, mnogi poslovi su izjednačeni, iako to ne bi smio biti slučaj.

Povećanjem najniže plaće došli smo u još goru situaciju i očigledno je da većina poslodavaca ne pomjera druge platne razrede i to će biti osnovni pravci za djelovanje Konfederacije sindikata u narednom razdoblju. Kroz povećanje minimalne plaće trebalo je naći modele za povećanje i ostalih platnih razreda, jer najniža plaća se isplaćuje za najjednostavniji rad gdje nije potreban nikakav obrazovni profil.

Tražimo veću plaću i pravedniji odnos u platnim razredima. Sada imate neka poduzeća gdje je VKV radnik u toj najnižoj plaći, da ne pričamo o tome da je masovna pojava da mnogi u javnom sektoru imaju minimalnu plaću, a po obrazovanju su treći ili četvrti stupanj, rekao je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Ova konfederacija u posljednjih nekoliko dana održala je dvije sjednice Predsjedništva na kojima je, između ostalog, bilo govora o povećanju plaća. Sljedeća sjednica bit će održana u četvrtak, kada će biti organizirana i konferencija za medije sa koje će i službeno biti upućen poziv poslodavcima da se plaće povećaju i ostalim radnicima.

U osnovi, to znači da će mnoga javna poduzeća, kao što su “Elektroprivreda Republike Srpske”, “Pošte”, “Željeznice”, “Šume” itd… biti pod pritiskom sindikata da se povećaju primanja i ostalih zaposlenih.

Kao i u Konfederaciji sindikata Republike Srpske, slično misle i u Sindikatu uprave Republike Srpske, gdje kažu da su prije 15 dana od Vlade Republike Srpske zatražili izmjene seta zakona o plaćama zaposlenih u javnoj upravi i javnim službama.

Trenutni minimalac uveo je nered u oblast plaća iz prostog razloga što su se sada izjednačile plaće čistačice i onih sa srednjom stručnom spremom. Imali smo rast minimalca od 28 posto, ali očekujemo da se Vlada trgne i predloži izmjene zakona kako bi i ostali radnici dobili povećanje plaća, rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

On ističe da je još jedan od problema taj što su radnici u javnoj upravi diskriminirani u odnosu na ostale s obzirom na to da nemaju topli obrok, regres itd. Točnije, topli obrok, regres i sve ostalo uračunato im je u tu minimalnu plaću, dok je kod ostalih radnika, pored minimalne plaće, obavezna isplata toplog obroka i regresa.

Radnici u javnoj upravi nemaju pravo na to i njima su sve te naknade uračunate u plaću. Sada imamo situaciju da čistačica koja čisti kabinet premijera ima za 300 KM manju plaću od najniže plaće u Republici Srpskoj, istaknuo je Marić, javljaju Nezavisne novine.

Ništa od 1.000 KM minimalca u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.