Po zahtjevu SAD-a uhićena dva hakera s Kosova

Sud na Kosovu je naredio privođenje dva muškarca na zahtjev tužiteljstva SAD-a zbog sudjelovanja u međunarodnom cyber kriminalu pri čemu su pojedinci i kompanije oštećeni za više od 530 milijuna dolara, prenosi Reuters.

Dvojac Besart Hoxha (25) i Liridon Musliu (26), su među 36 osoba osumnjičenih za krađu identiteta i računalnu prijevaru.

Jedanaest ljudi je već uhićeno u SAD-u, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Srbiji. Kosovskom dvojcu je određen jednomjesečni pritvor. Američko tužiteljstvo je pojasnilo da su svi bili dio internet mreže ”Infraud”, odnosno sofisticiranog foruma koji je omogućavo kupovinu osobnih podataka i lozinki koji su otuđivani širom svijeta.

Skupina je djelovala pod sloganom ”In Fraud We Trust” (”Vjerujemo u prijevaru”), koju je osnovao 2010. godine ukrajinski haker Svyatoslav Bondarenko. Među podacima koje su ukrali 795.000 login podataka za bankovne račune u HSBC, desetine PayPal računa, brojeva kreditnih kartica.

Korisnici foruma su mogli i kupovati viruse i štetne programe za određeni iznos novca. Vlasti iz Prištine kažu da su SAD tražile izručenje uhićenih, ali još uvijek nije odobren sporazim o ekstradiciji.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.