Po broju nezaposlenih od BiH gori samo Kongo

Različite bh. institucije i svjetske organizacije obrađuju nezaposlenost i formiraju projekcije, kada je posrijedi kretanje bh. tržišta rada i tumačenje glavnih pokazatelja.

Bez obzira koliko bh. političari tvrdili da se stanje u zemlji glede broja nezaposlenih popravlja, podaci Trading Economicsa, koji mjeri ekonomske parametre u zemljama diljem svijeta, poput BDP-a, nezaposlenosti, inflacije itd., i rangira države po svim parametrima, više su nego pesimistični. Od svih država regije, BiH može se “pohvaliti” najvećom stopom nezaposlenosti, koja je posebno visoka među mladim ljudima, po čemu smo gotovo najgori u svijetu.

Različite metode

Naime, prema najnovijem izvješću Trading Economicsa, Bosna i Hercegovina je, sa stopom nezaposlenosti od 38,68 posto, lider u Europi, dok na svjetskoj rang-ljestvici zauzima visoko drugo mjesto, odmah iza Konga, čija stopa nezaposlenosti iznosi 46,10 posto. Još poraznije je što smo od kolovoza prošle godine nazadovali za dva mjesta.

Naime, tada je Bosna i Hercegovina bila smještena na četvrtom mjestu iza Džibutija, Konga i Kenije. Prema navedenom izvoru, od zemalja u regiji najbolje je plasirana Slovenija sa stopom nezaposlenosti od 9 posto. Dok se u društvu najlošijih zemalja regije našlo samo Kosovo, i to na četvrtom mjestu ljestvice. Inače, treba objasniti da postoje dva načina računanja nezaposlenosti. Jedan način je zbroj osoba prijavljenih na zavod za zapošljavanje, i vjerojatno je ovdje korišten taj način računanja.

Drugi način je takozvana anketa radne snage, koja uzima u obzir da jedan broj ljudi, koji su prijavljeni na zavod za zapošljavanje, ipak radi. Po toj anketi, koju provodi Agencija za statistiku BiH, nezaposlenost u BiH je znatno manja. Ali ni to nam nije za neku utjehu s obzirom na to da istraživanja kako međunarodnih, tako i domaćih organizacija, pokazuju i više nego alarmantnu situaciju. Na stranici također stoji da je u desetogodišnjem razdoblju od 2007. do 2017. godine stopa nezaposlenosti u BiH bilježila visoke postotke. Najveća stopa zabilježena je u veljači 2013. godine – 46,10 posto, a najniža u studenom 2017. godine – 38,65 posto.

Upozorenja ekonomista

Ekonomisti upozoravaju da visoka razina nezaposlenosti mladih ljudi ima posebno negativne posljedice za ekonomiju. Prema nekoj računici, stopa nezaposlenosti od 25 posto ekonomiju neke države na godišnjoj razini košta između 0,5 i jedan posto bruto društvenog proizvoda. To je rezultat slabe platežne moći mladih koji nemaju novca za potrošnju te smanjenja prihoda od doprinosa zbog njihove nezaposlenosti.

Poseban problem je to što BiH u sve većoj mjeri ostaje bez stručnjaka. Ekonomski analitičar Armin Avdić kazao je, prenosi buka.ba, da su ovi podaci ponajbolja slika socijalnog stanja u Bosni i Hercegovini. – Nezaposlenost je posljedica sveukupne ekonomske politike i sustava, piše Večernji list BiH.

Političari moraju hitno napustiti svoja beskorisna politikantstva i početi se baviti unaprjeđenjem ekonomskih prilika stanovništva. Ako se brzo ne osvijeste u tome, ovo će ostati prazni prostori u kojima neće nitko normalan htjeti živjeti, zato što sada ima alternativu otići vani.

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • A moze li meni netko objasnit kako npr FEAL moze minimum dat svim radnicima 1500km placu, ali ne ona daj 650 plus topli i sta li vec. E sad da ima ikalvog zakona u drzavi politicari bi donili odluku da minimum placa na odim opet FEAL koji dobro posluje da pokaze sliku svojih prihoda i rashoda i koliku placu moze dat, a moze svima duplo dat od place za koju se sad radi. Ali problem je sto te gazde “firmaši” drze politicare i upravljaju politicarim kako god oni hoce da je njima bolje. Znaci nikad, ali bas nikad nece bit bolje u nasoj zemlji. Navodim FEAL jer sam jucer bas sjedio s momkom koji je radio na CNC stroju u fealu i kad su ga obucili covik je sprasio u njemacku i sad zaraduje masnu lovu. Znaci nije toliki problem u drzavi koliki je problem u gazdama koji vode firme, ali nazalost oni vode drzavu.

  • Bit cemo mi i zadnji ne sekirajte se…dok ovakvi vladaju ne moze se naprijed…samo nazad….dogodine cemo preteci.i kongo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.