Plenkoviću zbog respiratornih poteškoća produžena samoizolacija

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković ostat će u samoizolaciji još nekoliko dana zbog blažih respiratornih problema uzrokovanih covidom-19 i neće u četvrtak sudjelovati na sastanku na vrhu Europske unije, rečeno je iz Banskih dvora.

Plenković je u samoizolaciji od 28. studenoga, dulje od deset dana.

U priopćenju koje potpisuje glasnogovornik vlade Marko Milić navodi se da će samoizolacija biti produljena za još nekoliko dana “po savjetu liječnika, zbog blažih respiratornih simptoma“, prenosi Hina.

Hrvatski premijer će nastaviti raditi od kuće kao i dosad.

Predsjednik Vlade osjeća se dobro i nema temperaturu. Tijekom cijelog trajanja izolacije, koja je započela u subotu 28. studenoga, predsjednik Vlade radio je kontinuirano i svakodnevno od kuće, izvršavajući sve svoje aktivnosti i obveze, kaže se u priopćenju.

Plenković je od 28.11. u samoizolaciji jer mu je supruga zaražena koronavirusom. Dva dana poslije i on je bio pozitivan na testiranju.

Hrvatsku na samitu EU-a neće predstavljati Milanović nego Janša

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i hrvatski premijer Andrej Plenković usuglasili su se da Republiku Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća predstavlja Republika Slovenija, priopćeno je u srijedu popodne iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Milanović je u srijedu razgovarao s Plenkovićem u povodu sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća, dodaje se u priopćenju.

Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika Republike Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeća te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku. Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenija i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama.

Plenković je podsjetio kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta, navode iz Ureda predsjednika RH.

Iz Ureda podsjećaju da “prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti, prenosi Hina.

Hrvatsku će u četvrtak na samitu EU-a predstavljati slovenski premijer Janez Janša, objavio je ranije danas na sjednici Vlade, na kojoj sudjeluje online, premijer Plenković. Hrvatski premijer na tom sastanku neće biti jer mu je zbog kašlja uzrokovanog covidom-19 produljena izolacija.

U četvrtak i petak održava se fizički sastanak na vrhu EU-a koji će biti posvećen mađarskoj i poljskoj blokadi europskog proračuna i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i pandemiji koronavirusa.

(www.jabuka.tv | Foto: Cropix)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.