Plenković u Nu2: Bernardić nema iskustva, Škoro je eksperiment, Pupovac artikulira interese Srba

Hrvatski Premijer Andrej Plenković rekao je u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u da je Hrvatska, gledajući formalno-pravno, referendum o uvođenju eura već imali 2012. godine te da smatra da novog referenduma o tom pitanju ne treba biti.

Plenković je podsjetio da smo u siječnju 2012. imali referendum te da smo rekli da ćemo usvojiti euro kad smo potpisali ugovor o pristupanju 2011. godine, prenosi HRT.

Ako gledamo formalno-pravno, mi smo referendum o uvođenju eura već imali 2012., rekao je Plenković.

Znači, neće biti novog?

Što se mene tiče, mislim da ga ne treba biti, rekao je.

Osuda antisrpskih incidenata

Plenković je osudio antisrpski ispad navijača na zagrebačkoj Kustošiji.

To treba osuditi i one koji su to učinili kazniti, naravno, u odgovarajućem postupku, poručio je Plenković.

Komentirajući i druge antisrpske grafite rekao je da je takvih ispada bilo i prije.

Sigurno sam jedan od onih koji je u svom mandatu i političkom angažmanu najviše učinio za dijalog, smanjenje tenzija, obljenje uglova u hrvatskom društvu i to ću nastaviti i dalje. Ovakve stvari su nedopustive i mislim da oni koji to rade, ne znam za kime se povode i za čiji račun rade, trebalo bi i to razmisliti, dodao je.

Komentirajući podatke o porastu nasilja nad Srbima Plenković je rekao da to nije njegova odgovornost. Dodao je da su akteri koji su politički djelovali protiv njega i ovakvog HDZ-a na krajnjim polovima političkog spektra, s krajnje desnice i ljevice.

Za Milorada Pupovca rekao je da je jedan od najdugovječnijih političara u Hrvatskoj koji vrlo konzistentno artikulira interese srpske manjine u Hrvatskoj. Rekao je da su imali vrlo otvoren dijalog.

Plenković je također poručio da je Hrvatska riješila sve nacionalne zadaće i ima snage integrirati svoje manjine.

Plenković je rekao da je prije četiri godine, kad je kao eurozastupnik odlučio istaknuti kandidaturu za šefa HDZ-a htio pomoći Hrvatskoj i HDZ-u, unijeti političku stabilnost, omogućiti gospodarski rast, bolju društvenu solidarnost, pravnu sigurnost…

Imam svoj put, načela, vrijednosti, rekao je Plenković.

Odgovarajući na primjedbe voditelja Aleksandra Stankovića zbog podzastupljenosti žena među nositeljima HDZ-ovih lista za parlamentarne izbore Plenković je rekao da postoji ključ za broj žena na listama, a ne za nositelja lista.

“Škoro eksperiment, Bernardić bez iskustva”

Čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru nazvao je eksperimentom (“To je eksperiment, nema dileme”), dok je za šefa SDP-a Davora Bernardića rekao da nema ikakvog iskustva u upravljanju.

U emisiji su emitirani prilozi u kojima su istaknuta neka neostvarena Plenkovićeva obećanja i najave, poput gospodarskog rasta od 5 posto, kreiranja 180.000 radnih mjesta, otkupa Ine i smanjenja PDV-a.
Plenković je rekao kako smo u vrhuncu imali 123.000 radnih mjesta, što je bez presedana.

Možda nam je falilo još tih 57.000 radnih mjesta, ali zato i kažem da je drugo poluvrijeme pred nama, poručio je.

Što se tiče PDV-a, rekao je, ova je Vlada dosad rasteretila građane i gospodarstvo za 9 milijardi kuna. Dodao je da je PDV trebao biti spušten na 24 posto, ali se dogodila situacija s povećanjem plaća u državnom i javnom sektoru. Za kupnju Ine rekao je da je aktualna cijelo vrijeme te da idu u tom smjeru.

I u programu za idući mandat nastavljamo taj proces, dodao je.

Plenković kaže da ne može govoriti kolika je procjena Ine jer to nije u interesu kompanije ni Hrvatske kao aktera u pregovaračkom procesu, ali da te podatke imaju. Na pitanje je li optimist odgovorio je da je izvješće o stanju u tvrtki koje su primili vrlo dobar temelj.

Što se tiče zdravstvenog sustava, Plenković je rekao da su izdvojili kao nijedna Vlada do sada 1,5 milijardu kuna za posebno skupe lijekove te da su investicije u zdravstvu bile izrazito velike.

“Zamislite da nam je umrlo 3.000 ili 4,000 tisuće ljudi”

Odgovarajući na Stankovićevo pitanje zašto je Hrvatska u njegovom mandatu zacementirala poziciju druge najsiromašnije članice Europske unije Plenković je ukazao na to da smo po brojkama zapravo porasli, iako smo na popisu pali u odnosu na druge zemlje.

Plenković je između ostalog rekao da je Hrvatska zadnja ušla u EU te da je za razliku od svih ostalih članica imala agresiju, s milijardama ratnih šteta. To nije izgovor, već činjenica, dodao je.

Moramo to kontekstualizirati, rekao je Plenković, koji je u tom pogledu bio i kritičan prema ranijoj vladi Zorana Milanovića.

Plenković je rekao i da nikad nismo imali međunarodni položaj kao danas, kao i da je Hrvatska na razini EU-a pokrenula aktivnost u borbi s Covidom.

Zamislite atmosferu u Hrvatskoj da nam je umrlo 3.000 ili 4.000 tisuće ljudi. Pa sjever Italije nije na Baltiku, on je tu. Ugroza je bila velika, rekao je Plenković.

Podsjetio je na nabavku zaštitne opreme zahvaljujući utjecaju i dobrim odnosima s kineskim premijerom.

Na pitanje je li istina da je za vrijeme afere Hotmail razmišljao o ostavci odgovorio je – naravno da ne. Rekao je da su bili suočeni s kontinuiranom politikom destabilizacije njihovog rada i nastojanjem da se njihova Vlada sruši, spomenuvši između ostalog nelojalne partnere u Mostu.

Govoreći o tome da je 14 ministara otišlo iz njegove Vlade između ostalog je rekao da ih je četvero smijenio sam.

By the way, otišlo je u Milanovićevoj vladi devet ministara. Ako smo to zaboravili, treba i to podsjetiti, otišao je i Mimica, i Linić, i Jovanović, i jedan Ostojić, i drugi Ostojić, i Holy, i Violić, i tako dalje, rekao je Plenković.

O Bandiću i Zagrebu

Na pitanje o suradnji s ljudima zagrebačkom gradonačelnika Milana Bandića rekao je da ne stoji nastojanje da se prikaže politička korupcija u Saboru prema HDZ-u.

Komentirajući suradnju s Bandićem u Gradskoj skupštini rekao je da grad treba funkcionirati te da su kao HDZ pomogli Zagrebu da projekt rotora bude financiran europskim sredstvima.

Mi smo radili za dobrobit Grada Zagreba i to ćemo raditi i u budućnosti, poručio je Plenković.

Bilo je govora i o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa. Na pitanje hoće li, ako osvoji vlast, to biti prva točka izvanredne sjednice odgovorio je – naravno da hoće, to je najvažnija stvar.

Samo, nećemo donijeti zakon preko koljena kad je šteta već počinjena, rekao je Plenković, istaknuvši razliku između potresa i svojedobne krize s Agrokorom.

Plenković je rekao da nema 4. industrijske revolucije bez ulaganja u obrazovanje i znanost te da su povećali proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja za 35 posto.

Težina školske torbe

Stanković je pred kraj emisije u studio donio školsku torbu koja je, kako je rekao, srijedom u Samoboru teška 6 kg te da misli da je u njihovo vrijeme školska torba bila lakša.

Je li to reforma obrazovanja?, upitao je Plenkovića.

Sada je lakše nego što je bilo prije, odgovorio je Plenković, dodavši da je osobno gledao nove udžbenike te da su zaista tanji i lakši.

Na pitanje s kim nikad ne bi koalirao, ako bude u prigodi, Plenković je rekao da ne prihvaćaju ucjene i isključivost.

Moja Hrvatska i sustav vrijednosti koji ja imam nije takav da smo isključivi prema nekima. I sad slušam neke kandidate, “Možemo s ovima, ali bez ovih”. Vidite, to nije dobro, poručio je Plenković.

Plenković je rekao da su njihov saveznik na ovim izborima hrvatski građani te da idu po mandat i novo povjerenje za drugo poluvrijeme jer su ponosni kako su Hrvatska i naši sugrađani reagirali u krizi bez presedana – i zdravstveno i ekonomski.

Na pitanje koji mu je osobno bio najteži moment u mandatu naveo je nedovoljnu koheziju unutar same stranke, koju su, kaže, ostvarili nakon unutarstranačkih izbora. Žao mu je i što nisu učinili više na toleranciji i uključivosti u hrvatskom društvu.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

 • Bio je to dan velikog iščekivanja za Acu Stankovića. Sjajno se pripremio i već se opet vidio kao junak lijevog medijskog mainstreama. Zamišljao je kako će mu se čak i Jelena Veljača poslije emisije diviti kako je tik pred izbore potpuno rasturio HDZ-ovog premijera. Izbacio je iz sebe najbolje rafale ikada viđene. Ali podcijenio je činjenicu da pred njim sjedi anemični ali vrhunski političar. Plenki je neokrznut izišao iz ove artiljerijske rafalne kiše što bi Johnny B. Štilić rekao hladan kao led ostavivši Acu u žalosti zbog neobavljena posla.

 • Što je je Plenković je govornik bez konkurencije u Hrvatskoj, ali da ga nešto volim i nisam baš ali za govor treba čovjeku kapu skinut

 • Još jedna dobro izrežirana emisija u režiji dobro poznatog srbokomunistickog režisera i njegova gosta, velikana hrvatskog poltronstva. Pitanja i odgovori, sve unaprijed izrežirano.

 • Po djelima se junaci poznaju.
  Ovaj HDZ pod vodstvom gospodina Plenkovića za Hrvatsku i za Hrvatski narod nije napravio ništa značajno.
  I za te ljude sada glasati je ravno samoubojstvu. Kako ti netko može soliti pamet da bi to i to promijenio a to nije napravio u prošle 4 godine.
  Samo glupani i poslušnici će za njih glasati.
  Imamo sada treću opciju i hajde da je isprobamo.
  Nek se krve malo sa većinom.

  • Rasturio ga Plenković umjesto obratno kao sto se očekivalo.Plenković je obrazovan i pametan čovjek nije kupio diplomu kao neki.Samo naprijed kapa do poda.

 • Hrvatska je stvarno najbogatija zemlja na svijetu, koliko je pljačkaju i čerupaju, zaista se dobro drži.
  Da ovoliko kradu u Njemačkoj ili Švicarskoj odavno bi propale.
  Bravo Hrvatska!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.