Plenković u Mostaru: Hrvatska je glavni prijatelj BiH

Predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak na svečanosti obilježavanja 34 godine djelovanja Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

Pozvao je hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini da na izborima za Europski parlament ponovno daju svoju potporu listi HDZ-a i predstavnici HDZ-a BiH, sadašnjoj eurozastupnici, Željani Zovko.

Zadovoljstvo mi je večeras proslaviti s vama važnu 34. obljetnicu HDZ-a u Mostaru, ali i dati podršku Željani Zovko kao kandidatkinji HDZ-a BiH na listi HDZ-a na izborima za Europski parlament 9. lipnja, na kojima će također sudjelovati svi hrvatski državljani izvan Hrvatske, pa tako i oni koji žive u BiH, rekao je Plenković medijima uoči svečane akademije.

Govoreći o suradnji sestrinskih stranaka, Plenković je dodao da se intenzivna suradnja između HDZ-a BiH i RH temelji na dva cilja. Prvi je snažna podrška BiH kao zemlji koja ide snažnim koracima naprijed prema članstvu u Europsku uniju.

U proteklih nekoliko godina uvijek smo bili vrlo konzistentni i nastojali našim aktivnostima unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske, rješavati otvorena pitanja i otvarati vrata BiH za bržu institucionalnu integraciju u članstvo Europske unije.

Glavni elementi svakako su u tom pogledu bila tri ključna trenutka, odnosno trenutak podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine kada je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio predsjedatelj Predsjedništva BiH, rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Drugi ključni trenutak bio je, kaže Plenković, prije dvije godine kada se dodjeljivao status kandidata BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Foto: Fena

Tu smo bili najaktivniji da se taj status dodijeli. Treći trenutak bio je odlučivanje na razini Europskog vijeća da BiH dobije pozitivnu odluku za otvaranje pristupnih pregovora, rekao je Plenković zahvalivši Čoviću, ali i predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto koja je ”našla političke snage da u kratkom razdoblju donese niz zakona, ali i mjera i odluka koje su bile važne na listi kriterija Europske komisije”.

Podsjetio je da je Hrvatska glavni prijatelj, zagovaratelj i zemlja koja će uvijek dignuti glas u ime BiH i svih njezinih konstitutivnih naroda na putu prema Europskoj uniji.

Druga važna točka je odnos između dvije stranke koje su ključne stranke hrvatskoga naroda u Hrvatskoj i BiH, a to je HDZ, gdje smo prije nekoliko godina odlučili imati intenzivan dijalog, komunikaciju, koordinirati naša stajališta i politike, uvijek zalažući se za ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali jednakopravnog i konstitutivnog naroda u BiH. Mislim da smo na tom području učinili jako puno i da ćemo to nastaviti činiti i dalje, podvukao je predsjednik hrvatske Vlade.

Nastavit će se, dodaje, uska suradnja dvije sestrinske stranke.

Osim toga, i Vlada Republike Hrvatske maksimalno će nastaviti pružati potporu državi, i dalje realizirati brojne projekte na razini vlada koje će unaprijediti ekonomsku suradnju, razmjenu koja je skoro 4 milijarde eura, investicije, ulaganja, prometnu i infrastrukturnu povezanost, rješavanje svih otvorenih pitanja i biti akter koji je tu za Hrvate, ali i za sve u BiH, da zemlja bolje funkcionira ekonomski i socijalno te da se diže kvaliteta razvoja i standarda.

Foto: Fena

Plenković je još jednom ocijenio kako su nedjeljni izbori značajni za nastavak europskog puta BiH i ostvarenje jednakopravnosti tamošnjih Hrvata te ih je pozvao da podupru sadašnju eurozastupnicu Željanu Zovko koja se nalazi na listi HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović je rekao kako je današnje obilježavanje 34 godine Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar ujedno i prilika za prisjetiti se zajedničkoga djelovanja i rada dvije sestrinske stranke, a posebice onog razdoblja od zadnjih desetak godina kada je Andrej Plenković kao europarlamentarac, a zadnjih osam godina i predsjednik Vlade i HDZ-a, učinio, kako kaže Čović, izuzetan napor da bi se Bosna i Hercegovina približila Europskoj uniji.

Stoga je zahvalio Plenkoviću za sve što je učinio za BiH, a posebno za hrvatski narod u BiH.

Vrijedno je sjetiti se svih naših branitelja koji su svoje živote dali da bi mi danas bili ovdje kao predstavnici konstitutivnoga naroda, a želim se zahvaliti svima onima koji su gradili tkivo stožerne stranke kao prethodnice svih politika hrvatskoga naroda u BiH, a rekao bi i ne samo hrvatskoga naroda, poručio je Dragan Čović.

(Fena)

10 komentara

  • Hrvatska je glavni prijatelj BiH… samo ne za Hrvate u BiH, niti u Hrvatskom, niti bilo di u svitu. Postavljeni bleferi i iskarioti zapada, da nas unite.

  • Prvo porijeklo imovine svih vodećih ljudi u BiH ,direktora javnih firmi koji imaju vile i milionske vozne parkove pa tek onda pričati o EU.

  • A šta je ta Željana Zovko napravila za nas Hrvate u BiH.
    Proleteri svih zemalja ujedinite se. Sastali se komunisti iz 80-ih.

  • Zovko 0 bodova čime je zaslužila da se glasa za nju osim što se uvlači u guzicu covicu I zapošljava rodbinu u državna poduzeća. Uhljebi nećete glasa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.