Plenković u Mostaru: BiH mora postati funkcionalna država

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je strateškim interesom Republike Hrvatske popravljanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnu BiH koja napreduje prema Europskoj uniji, zbog čega je nazvao štetnom izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o toj susjednoj državi, a međunarodnu zajednicu Plenković je pozvao da zaustavi referendum kojega najavljuju entitetske vlasti Republike Srpske.

„Ova (Milanovićeva) izjava šteti odnosima između dvije države, a posebno interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini“, rekao je Plenković u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od subote.

Predsjednik SDP-a i kandidat Narodne koalicije za premijera, Milanović, je prije nekoliko dana u razgovoru s braniteljima Bosnu i Hercegovinu nazvao ‘velikim s….’ te ustvrdio da zapravo i nije država, da se u njoj nikome ne može vjerovati te najavio kako u slučaju da Republika Srpska provede referendum o nezavisnosti, Hrvatska ne bi ostavila Hrvate da sami žive s Bošnjacima.

Predsjednik HDZ-a Plenković te je izjave ocijenio kao ‘diletantsku vanjsku politiku Zorana Milanovića’, prenosi Hina.

Naglasio je potporu Republike Hrvatske reformi Ustava BiH na temelju vrijednosti koje su utvrđene i rezolucijom Europskog parlamenta (EP) iz 2014., kojom se poziva na zaštitu prava i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Istaknuo je da je za Republiku Hrvatsku strateško vanjskopolitičko pitenje – pravo Hrvata u BiH i cjelovitost BiH.

„Prava Hrvata i opstojnost cijele Bosne i Hercegovine strateško je vanjskopolitičko pitanje broj jedan za Hrvatsku. BiH mora postati funkcionalna država, uz osiguranje pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda te građana. Za to je nužna ustavna reforma koja će se temeljiti na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, kao što naglašavaju i rezolucije Europskog parlamenta“, dodao je.

Referendum u Republici Srpskoj prijetnja suverenosti BiH, ali i miru i stabilnosti

Predsjednik HDZ-a Plenković također je osudio najavu održavanja referenduma u Republici Srpskoj, ističući kako predstavlja prijetnju suverenosti i cjelovitosti BiH, ali i miru i stabilnosti ovog područja, zbog čega je pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi tome potezu.

„Nesumnjivo je da su u pitanje dovedeni mir i stabilnost cijelog susjedstva, jer nije isključeno da će referendum u rujnu poslužiti kao uvertira za referendum o odcjepljenju Republike Srpske“, rekao je čelnik HDZ-a u intervju.

Dodao je kako se referendum ( o službenom obilježavanju dana entiteta Republike Srpske) održava u vrijeme kada EU planira BiH uputiti upitnik za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, to bi ugrozilo njezine aspiracije.

Naglasio je da će Republika Hrvatska pozorno pratiti razvoj događaja oko referenduma te poduzeti sve da i u tim okolnostima ‘zaštiti prava hrvatskog naroda’.

Osuda politički motiviranih optužnica protiv hrvatskih branitelja koje krivotvore povijest

Plenković je osudio i politički motivirane optužnice koje protiv hrvatskih branitelja dolaze iz Sarajeva s kvalifikacijama o agresiji Republike Hrvatske na BiH, što, istaknuo je, predstavlja krivotvorenje povijesti, te je najavio protumjere.

„Sustavno podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja koje u opisu inkriminiranog kaznenog djela sadržajem sugeriraju postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i agresiju Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, potpuno je neprihvatljivo“, rekao je Plenković. Dodao je da te političke kvalifikacije u optužnicama predstavljaju zastrašivanje hrvatskih branitelja.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas u Mostaru sudjeluje na predstavljanju HDZ-ove liste za XI. Izbornu jedinicu za predstojeće parlamentarne izbore.

Izrazio je uvjerenje da će HDZ ponovno u dijaspori osvojiti sva tri zastupnička mandata ‘koja će učvrstiti izbornu pobjedu’ stranke na parlamentarnim izborima 11. rujna.

(Večernji list)

7 komentara

  • Plenkovič stvarno nema pojma niočemu ili je totalna bezosjećajna birokratska kretenčina kako veli drug mu Milanović. Doći klanjati se na noge drugu Gagi i davati mu podršku u njegovoj kozanostraštini je za svaku osudu. I sada je valjda jasno omladini da ovdje još godinama neće doći do nikakve promjene i moraju odavde bježati istoga trena. Uguzbegovština je jednina podobština iz koje se kaleme tzv. uhljebi adezenjarski kadrovi. Ima li itko hrabrosti suprostaviti se ovom istrebljenju jednoga naroda ili smo zaista osuđeni na nestanak?

  • E moj Plenkoviću, okružio si se ljudima poput Njonje Jandrokovića, koji je pohvaljen od Amerike zato što je ugušio legitimno traženje Hrvata za Trećim entitetom. Sada kada ti trebaju glasovi došao si se dodvoravati nama koji vam služima samo za potkusurivanje. Niste nas izdali jednom, već nebrojeno puta. Na silu ste nas ugurali u federaciju s muslimanima, izručili ste naše generale u Hag za koje vas sada uopće nije briga, ništa niste učinili kad su nam sustavno ukidana prava zajamčena Daytonskim sporazumom itd. Nikad više nećete dobiti moj glas. Za razliku od vas velikih Hrvatina, Milanović koji uopće nema listu za dijasporu, ima m.u.d.a reći istinu. Zato puče hercegovački, pamet u glavu, i glasaj za generala Željka Glasnovića, koji je prokužio ove diletante.

    • Glas dajem samo Glasnoviću, a i vi ćete svi ako imate išta u glavi. Dasta me je (i sve nas) HDZ vukao za nos. Zar da dam glas Čovinu podrepašu Boži? Radije bih u vodu skočio.

Komentiraj: