Plenković tražio podršku Erdogana za reformu Izbornog zakona u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom zatražio potporu Turske u traženju poštivanja jednakopravnosti triju naroda i provođenju izborne reforme u BiH.

Plenković u turskoj Antaliji sudjeluje na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i na marginama skupa sastao se s turskim predsjednikom.

Jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina, pri čemu sam naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da su sva tri konstitutivna naroda u BiH jednakopravna, osobito Hrvati kao malobrojniji, rekao je premijer nakon sastanka.

Hrvati u BiH i službeni Zagreb tvrde da Hrvati trenutno nisu zastupljeni u kolektivnom predsjedništvu i drugim institucijama susjedne države jer je nominalno hrvatski predstavnik izabran glasovima bošnjačkog stanovništva.

U procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH važno nam je da se postigne konsenzus i o reformi izbornog zakonodavstva, pri čemu sam tražio potporu Turske, istaknuo je Plenković, javlja Hina.

Godina dana od sporazuma Čović-Izetbegović: Održali se izbori u Mostaru, Izborni zakon bez izmjena

Naravno da Turska ima u političkom smislu bliže odnose s Bošnjacima u BiH, u konačnici i s političkom strankom SDA, pa je zato važno da mi, i Turska i Hrvatska, u dijalogu s nama bliskim i prijateljskim institucijama i strankama tražimo rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljno, dodao je, referirajući se na najveću bošnjačku stranku u BiH.

Plenković je ocijenio kako su odnosi između Hrvatske i Turske izrazito kvalitetni i prijateljski i rekao da je na hrvatskom tržištu prisutan niz turskih kompanija te da s turske strane postoji “veliki interes“ da se da suradnja intenzivira.

Hrvatska je otvorena za to i smatramo da je to izrazito korisno za nas, naglasio je Plenković.

Turskom predsjedniku je na sastanku kazao i kako Hrvatska cijeni činjenicu da Turska prima ogroman broj izbjeglica, zbog čega se nije ponovilo aktiviranje zapadnobalkanske migrantske rute koja je jedan od razloga neuobičajenog funkcioniranja šengenskog prostora.

Za sporazum između Bruxellesa i Ankare, pod kojim Europska unija financijski pomaže Turskoj u zamjenu za zaustavljanje migranata, premijer je rekao da vjeruje da će svi postignuti dogovori biti poštovani te da neće biti daljnjih većih priljeva nezakonitih migranata prema Europi.

(www.jabuka.tv)15 komentara

  • Šta ce njemu nErdogan za to?
   On treba da je pravi Hrvat boriti se za Bosnu da je vrate. Sa ovim idiotom ne bi htio stajati u blizini na 4 m a ne da tražim jos podršku za njega.

 • Tesko je to dobiti sa svjetskim smutljivcima koji ko zna kojih razloga žele malu Smrdoslaviju ali nece je dobiti. Stvorili su one dvije smrdoslavije aki im je opet propala. Neka nas vjecno iscrpljuju a mi moramo biti uporni. Molite Boga da tim smrdljivcima poremeti racune i neka se zabave o sebi. Zbog njih je na ovim prostorima ubijeno oko milijun Hrvata i još drugih naroda. Smrdljivci bjelosvjetski gorite u paklu.

  • Hrvati su kao pčele. Da nas nije ne bi ni svita bilo. Teška istina. Kako ko gleda ne znam. Rekoh. Kome paše paše,kome ne paše neka tuče glavom o zid.

 • Plenkovic, Jandrokovic i Covic se bore za hrvate BiH. Kuku nama… Da skokne malo do Irana i oni imaju uticaj na bosnjacki vrh… je li Turska supotpisnica i garant Dejtonskog sporazuma ili je to RH i Srbija… Da hrv. Politicari imaju petlju tko Milanovic i da kazu onako iskreno sto bi trebali svima u EU- ji sve bi bilo drugacije.

 • Lijepi čovjek. Ti si hrvatska lijepa duša. I pravi čovjek. Hrvat. Čuvar svojega. Čuvar i ljubitelj Boga. Tebi pripada sreća. Lijepi moj dragi prijatelju. Svijetski.

 • Predlažem mu da ode i zatraži pomoć Magadaskara i Eritreje jer su moćne zemlje.
  Koja sprdačina j vam p mater.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.