Plenković s europskim političarima o Hrvatima u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je u ponedjeljak bio na komemoraciji u čast pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju u Strasbourgu, ondje je s europskim političarima razgovarao i o stanju u Bosni i Hercegovini te ulasku Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu.

Plenković je u ponedjeljak doputovao u Strasbourg kako bi odao počast predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju i u toj prigodi ponovno ga je nazvao “prijateljem Hrvatske” i europskim političarom koji je “podržavao ulazak Hrvatske u šengenski prostor i europodručje”.

Prije ceremonije u čast Sassoliju, Plenković se susreo s njegovom potencijalnom budućom nasljednicom, vršiteljicom dužnosti predsjednice EP-a, Maltežankom Robertom Matsolom iz redova pučana.

Vjerujem da će (…) postati nova predsjednica i naslijediti Sassolija u ove predstojeće dvije i pol godine mandata ovog saziva EP-a, rekao je.

Na marginama posjeta Strasbourgu hrvatski premijer razgovarao je s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Plenković mu je rekao da bi bilo “jako važno da na najvišoj razini raspravimo stanje u Bosni i Hercegovini“.

Da podržimo njen suverenitet, integritet, kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako da njeno funkcioniranje bude bolje, da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju jer imaju pravedniji izborni sustav, dodao je Plenković.

Plenković i njegov grčki kolega Kiriakos Micotakis održali su dijalog s Klubom zastupnika EPP-a, a dominantne teme bile su Schengen, eurozona te BiH.

U svim tim razgovorima, objasnio sam kolegama očekivanu dinamiku donošenja odluka i u pogledu pristupanja Hrvatske Schengenu i europodručju, trenutne situacije na jugoistoku Europe – posebno Bosne i Hercegovine, rekao je premijer novinarima, prenosi Hina.

Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati i konsenzusom o izmjenama Izbornog zakona kako bi idući izbori bili održani na način da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH, dodao je Plenković.

(www.jabuka.tv | Foto: Hina)3 komentara

  • Ne zna se šta je gore. Da li RH u Schengenu, a do Schengena Open Šumadija, što forsira lekarkin mali i plameni jazavac, ili to i suverenizam i ujedinjenje prosvećenog i slobodarskog proletarijata od Đevđelije do Triglava što forsira karijes diplomata i sanitarni inspektor, legitimni brat s Pantovčaka.

  • Hrvate zanima ujedinjen kanton ili Autonomija Pogranicnih Hrvatskih opcina od Kupresa do Ravno i Posavski dio. Sa Centrom Siroki Brijeg.

    Tu su 100 posto Hrvati – Pogranicna podrucja ujedinit.

    Od Stoca do Jajca neka bude zajednicko.nova BIH sa centrom Mostar.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.