Plenković: Otpis dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije potpora je Hrvatima u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u petak kritike zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR), rekavši da je riječ o potpori hrvatskom narodu u BiH.

Donijeli smo odluku koja je u interesu potpore hrvatskom narodu u BiH. Postoji strateški interes vlade Republike Hrvatske da brine o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH, rekao je Plenković novinarima, zamoljen da komentira kritike nevladine organizacije Centar za mirovne studije (CMS), prenosi Hina.

Te kritike u petak je u Sarajevu odbacio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji je rekao da nema ničega spornoga u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga prema kreditnim obvezama ocijenivši da su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna, kazao je kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti. Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krajnje problematičnim.

(Fena)


1 komentar

  • Radosnije bi nam bilo da ste uzoriti kardinalu novac uložili u pokretanje bilo kakve proizvodnje recimo na Kupresu,ili u Žepču,ili u Usori,ili u Busovači….Našim gradićima koji su ugroženi i ekonomski,a ponajprije iseljavanjem,kugu zvanu islam koja je oko gore navedenih gradova mislim da ne treba pretjerano prezentirati…
    Crkva je oduvijek uz novac,samo mi nije jasno kome će Puljić bit kardinal i kome čuva imovinu,jer tandem Plenković-HDZ-Puljić je formula za sigurno nestajanje!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.