Plenković: Nema promjene stava, presuda suda u Haagu se poštuje

Andrej Plenković, hrvatski premijer, i Dragan Čović, predsjedajući Predsjedništva BiH, održali su konferenciju za novinare nakon sastanka u Mostaru.

“Hrvatska je partner i prijatelj BiH, to dokazujemo kontinuirano i to dokazuje intenzitet odnosa koje imamo otkako sam predsjednik Vlade. Naš posjet ovdje došao je i u kontekstu presude Haškog suda. Mogu izraziti žaljenje i sućut svim žrtvama koje su navedene u toj presudi, ali i svim drugim žrtvama koje su se dogodile u BiH, uključujući one koje su se dogodile hrvatskom narodu. Hrvatska želi da Hrvati u BiH s druga dva naroda budu ravnopravni”, rekao je Plenković.

Naveo je da Hrvatska želi pomoći BiH, okrenuti se budućnosti te voditi računa o tome da opstojnost hrvatskog naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske narodne politike.

Čović je pak naveo da Hrvatima treba mir u BiH i da treba spriječiti na svaki način eskaliranje negativne klime te vraćanje u povijest.

“Svi smo ovdje pokazali jasno opredjeljenje da iskažemo zajedništvo i, kad je u pitanju budućnost, da vidimo kako se iznijeti s izbornim zakonom, s procesom naše ustavne jednakopravnosti, da ne zaustavimo procese kad su u pitanju europske i sve druge integracije, kao i to da se spriječi daljnji odlazak hrvatske mladosti iz BiH”, kazao je Čović.

Dodao je da BiH nije u punini izgrađena kao pravna država, ali izrazio je uvjerenje da će spriječiti stvaranje atmosfere straha kod dijela ljudi zbog novih optužnica, piše Tportal.hr.

“Vjerujem da će naše institucije raditi po načelima, a ne da se pravi hajka. Inzistirat ćemo da se optužnice koje su se i dosad dizale protiv predstavnika HVO-a dižu jednako kao i protiv svih”, rekao je Čović, dodavši da nema dvojbi da svatko treba odgovarati za zločin i da tu ne može biti bilo kakve selektivnosti.

Plenković se osvrnuo na komentare da je reterirao prilikom komentiranja presude iz Haaga kad je prvo rekao da Tuđmanova politika nije bila zločinačka u BiH, a jučer je rekao da prihvaća presudu.

“Vidim da je došlo do tumačenja izjava Vlade oko haške presude koje ne odgovaraju činjenicama. Kad je riječ o prihvaćanju ili neprihvaćanju presude, RH je članica UN-a i jedna od zemalja koja je predlagala uspostavu ICTY-ja i nema dilema oko prihvaćanje presude. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sud koji sudi državi. To je sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca i zbog toga u odgovoru na taj naš zahtjev stoji jasno od samog suda da nije utvrđena nikakva odgovornost tadašnjeg vrha RH. U tumačenju presude moramo naći finu distinkciju o kojoj govorim. Nema nikakve promjene stava, on je vrlo jasan – presuda se poštuje“, rekao je Plenković.

Kad je u pitanju najava tužbi bivših logoraša iz BiH protiv Republike Hrvatske i naknadu štete, Plenković je rekao da se ne radi o odgovornosti država, nego pojedinaca, te da ne vidi pravne temelje na kojima bi se takva tužba mogla podnijeti.

Planira li se sastati sa žrtvama i obiteljima žrtava, upitali su novinari Plenkovića.

“Ovaj posjet završava nakon ovog sastanka jer je došao u kontekstu zbivanja. Sućut i sav pijetet žrtvama u BiH. Ako bude prigode u jednom od sljedećih posjeta BiH, možemo organizirati i takve susrete”, rekao je Plenković.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • U rh je izvršen državni udar.Osuđeni ste za UZP i štitite krivce za veleizdaju,na tzv državnoj televiziji domovinski rat nazivate građanskim ratom.KVJM!

  • Ova dvojica su odavno provaljeni tipovi. Od njih mi ništa nije čudno. Ali da im vodu drži Ljubušak Milijan Brkić me je zgrozilo. Sve su to ista g.vna čim se dočepaju vlasti.

  • Ti si Čoviću iz prosvjeda trebao odbiti primiti bilo koga iz ove izdajničko udbaške delegacije. Ovim činom si pokazao da si u najmanju ruku isto g.vno kao i oni. Dobro se zamisli od koga ćeš dobiti glasove na sljedećim izborima za sebe i partiju.

  • Teško nama sa ovakvim političarima,liderima i ovako snažnim porukama…Kao hrvati tek sada možemo biti uznemireni,nakon ovog posjeta i ovog što smo vidjeli i čuli…Bože sačuvaj ovakvih zaštitnika…

  • Pa bruxlleski delboy Plenky je rekao da je došao “smiriti uzburkane strasti” što znači da prihvaća i podupire politiku i naslijeđe Mesića, Yusipovića, Pusićke&co, etc… Ništa novo sa “novim(starim dobrim) adezeom” u koaliciji sa Obuljenkom, Divjak, Božinovićem, HNS-om(nije tzv. hrvatski narodni sabor), promicateljima rodne ideologije i promicateljima “pravde” na MKSY. Došao “dečko” i “izvinio” se za UZP i ostale “zločine” HVO-e i Hrvata HRHB, udovoljio sarajevskoj političkoj baruštini/kotlini, podržao istoga iz inkubatora HDZ-a druga Dragana Čovića – Gagu i odlepršao peglati svoj lik i djelo. Gago otišao Aci na noge i raz’eba im Izetbeg Bak dogovor, pos’avši se na zajedničko priopćenje po dobrom starom musli običaju koje je tako “slavno” krasilo njegova babu Ali-ja. Znamo li zvanični stav politike RH? Ne znamo! Znamo li zvanični stav političkog vodstva Hrvata u tijelima vlasti BiH? Ne znamo! Šta znamo? Ne namo ništa? Znamo da se, temeljem monstruozno montirane presude za UZP, može suditi svakom Hrvatu u BiH, i onome iz RH ili svijeta koji dođe u posjetu. Prepuštamo se na milost i nemilost muslimanskim barabama iz sarajevske močvare, na isti način na koji smo prepušteni srpskim barabama ’91? Je li vrijeme na novo samoorganiziranje s ciljem obrane doma, kućnog praga, obitelji, dostojanstva, prava na obranu? Da! Sa kime ići? Sa ovim političkim vodstvom sigurno ne, jer vrijeme je za konačnu provedbu lustracije i prestati saditi “tikve” sa kominističkim naslijeđem i slijednicima i sljedbenicima komunističke doktrine, bilo da je iz RH ili “domaći izdajnici”.

  • A sto su se uzodali ??? Gori- Doli! Ako se postuje, sta ima dolaziti??? Triba je ic j Aaag pa cestitat sudiji, a ne dosa u Mostar iako oma to misljenje!! Ma ni prnit vi nesmite bez Aaga!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.