Plenković ne dolazi u Bleiburg: “Znam da taj dan imam drugih velikih obaveza”

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je u nedjelju da neće ići u Bleiburg na obljetnicu stradanja Hrvata jer u “ovom trenutku zna da taj dan ima drugu veliku obvezu”.

Plenković je također rekao kako mu je želja da u Jasenovcu bude jedinstvena komemoracija i kako je stav vlade – otići u Jasenovac i pokloniti se jasno i nedvojbeno žrtvama ustaškog režima.

Razgovarali smo sa Savezom antifašista, gospodinom Habulinom, na njegov zahtjev. On je bio po toj i po drugim temama. Izrazili smo ponovno našu želju da se organizira jedinstvena komemoracija i smatramo da bi to bilo dobro. Razgovarali smo i s predsjednikom Židovske općine i njemu smo prenijeli istu poruku. Oni će imati sigurno konzultacije i na njima je da procijene što će napraviti. Naš je stav vrlo jasan: otići u Jasenovac, pokloniti se žrtvama ustaškog režima, sasvim jasno i nedvojbeno kao što smo na toj temi napravili primjerice kroz novousvojeni kurikulum povijesti, rekao je Plenković u intervjuu RTL-u.

U Bleiburg ni ove godine, kaže, neće ići.

Ja ću imati tada neke druge stvari na dnevnom redu koje već sada znam ali nisu još da ih objavim za javnost, pojasnio je premijer Plenković.

Na pitanje kako u Bleiburgu na komemoraciji nije bio niti prethodne dvije godine premijer je naveo kako je tamo bio predsjednik Sabora, ministri, njegovi izaslanici. “Ja u ovom trenutku znam da taj dan imam drugu veliku obvezu”, rekao je.

Bleiburg: Komemoracija se treba održati

Opetovano je komentirao i odluku Katoličke crkve Koruške da odbije molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

To je prije svega pitanje dijaloga između Hrvatske biskupske konferencije, Biskupije u Koruškoj, Austrijske biskupske konferencije. Ukoliko mi možemo na bilo koji način pomoći u tom dijalogu tu smo, spremni smo putem veleposlanstva ili drugih kontakata, rekao je.

Hrvatski sabor, podsjetio je, pokrovitelj je komemoracije.

Naš je stav da se komemoracija treba održati. O tome da li će se ili ne služiti misa to ovisi o odnosima između HBK i Austrijske biskupske konferencije. Ja smatram da bi to bilo dobro i vjerujem da će oni kroz dijalog pronaći najbolje rješenje. Ono što je ključno je da svi koji idu ne politiziraju komemoraciju, da nema obilježja koja nisu dopuštena i da nema pokušaja zlorabljenja komemoracije, poručio je.

(Hina)6 komentara

  • Sto ces, potrefilo mu bas tako, na taj dan… A i sto bi dolazio kad se hvali tko i svi ostali da su mu svi bili antifasisti i partizani. Nece valjda doci tu odati pocast nevino ubijenim bez suda i presude i tako priznati da su i antifasisti i partizani cinili zlocine. Ma jok,, nedaj Boze,, gdje ce oni tako nesto….

  • Tupane, znaš kada se obilježava obljetnica zločina Titine soldateske na Bleiburgu, pa si MORAO planirati svoje obveze u skladu s tim. Nego, drugo je kod tebe u pitanju. Ne želiš se zamjeriti potomcima koljača dolaskom u Bleiburg. A možda bi ti zamjerio i onaj peder Juncker. Zato i predlažeš da se zajednički obilježavaju zločini u Jasenovcu i Bleiburgu – u Jasenovcu, kako bi se umanjio obim pokolja koji su napravili Titini kurvanjski sinovi – partizani, četnici, komunisti…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.