Plenković: Kroz sljedeće dane dogovorit ćemo parlamentarnu većinu

Hrvatski premijer Andrej Plenković (HDZ) rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s Domovinskim pokretom novu parlamentarnu većinu, a potom i vladu.

Ima jako puno spekulacija. Mislim da ono što je najbitnije je da su birači poslali svoje poruke. HDZ je dobio ponovno relativnu većinu i to povjerenje hrvatskih građana da predvodi hrvatsku vladu. I sada razgovaramo o sastavljanju nove parlamentarne većine i oni se nastavljaju danas. I smatram da ćemo kroz sljedeće dane dogovoriti novu parlamentarnu većinu, a potom i vladu, kazao je Plenković novinarima u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na Godišnjoj konferenciji o proračunu Europske unije .

Cilj razgovora koje će u ponedjeljak održati s Domovinskim pokretom je, kaže, nastaviti razgovore, približiti stajališta i ići korak dalje prema stvaranju parlamentarne većine.

Dodao je i da HDZ, ne pregovara s nikime osim DP-a te drži i da koalicija s njima ne može ugroziti odnose prema EU.

Upitan je li dovoljno 20 dana da se formira vlada, referirao se na 2016. godine, kada je HDZ, podsjeća, imao 61 mandat. Formirali smo Vladu, trebalo nam je mjesec i pet, šest dana do trenutka kad sam prikupio 91 potpis za mjesto predsjednika Vlade. Zadnji put trebalo mi je dva sata. Sad ćemo malo više razgovarati, ali ćemo sve dogovoriti, nije to ništa neobično, poručio je Plenković.

Predsjednika Republike Zorana Milanovića ponovno je nazvao kršiteljem Ustava te ustvrdio da postoji broj političkih aktera koji se bave isključivo ekstremno neargumentiranom mržnjom koja vlada spram HDZ-a.

Još jednom poručujem, oni koji su teško poraženi na izborima, to su prije svega Grbin i njegov stric Milanović, odavno su trebali dati ostavke, naglasio je Plenković. Mi smo unatoč tome što su radili kršenje Ustava i doveli kampanju na rub regularnosti, jednako snažni kao i prije, rekao je Plenković.

HDZ, istaknuo je Plenković, ne čudi što su ponovno uvjerljivo pobijedili na izborima.

To što je netko u oporbi, a htio bi biti na našem mjestu pa koristi govor mržnje i bezumnu retoriku protiv HDZ-a, to je više njihov problem. To je politička sramota za Hrvatsku, ustvrdio je.

Poručio je da HDZ neće ostajati bez odgovora svakome tko će protiv njih ići mržnjom i difamacijom.

Ako je netko u stanju godinama difamirati, vrijeđati, napadati, ići s tezom korupcije, onda treba stati. Kad nabrojim sve korupcijske afere SDP-a i drugih oporbenih stranaka, onda se oni čude da mi okrećemo pilu naopako. Neka se zapitaju koga smo spomenuli i zašto. Mi ćemo na to stalno upozoravati i osvještavati u hrvatskom prostoru, rekao je.

(www.jabuka.tv | Foto: Europska komisija)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.