Plenković: Hrvatska vjerojatno odustaje od kupnje borbenih zrakoplova

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je potvrdio da Hrvatska vrlo vjerojatno odustaje od kupovine borbenih zrakoplova F-16 od Izraela.

Plenković je to rekao u intervjuu za Dnevnik HRT-a.

U ovom trenutku čekamo očitovanje države Izrael s obzirom na to da je vlada na temelju procjene stručnog tima Ministarstva obrane od četiri ponuđene opcije izabrala upravo ovu izraelsku ponudu. Sada postoje problemi u takozvanom davanju suglasnosti SAD-a na transfer tehnologije trećoj strani, a treća strana je ovdje Hrvatska. Mi do zadnjih nekoliko tjedana nismo imali takva saznanja da će SAD se usprotiviti transferu zrakoplova F-16 Barak, koji bi u sebi imali ugrađenu određenu tehnologiju koju je izraelska vojna industrija ugradila u te zrakoplove, rekao je Plenković.

“Nemamo nikakvih dilema da bi vlada trebala poništiti tu odluku”

Kada se dobije to očitovanje, kad još jednom provjerimo sa SAD-om, ako stvari ostanu ovakve kakve su danas, visoki je stupanj vjerojatnosti da bi vlada u tom trenutku trebala poništiti tu odluku, rekao je Plenković.

S obzirom na to da smo odabrali jedno, a da bi eventualno mogli u konačnoj verziji dobiti nešto drugo, nemamo nikakvih dilema da bi vlada trebala poništiti takvu odluku, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti dalje, dodao je hrvatski premijer.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.