Plenković: EV se prvi put jasno izrazilo o BiH

Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka rekao da se cijelo poslijepodne razgovarala o zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

Prvo, odlučili smo Ukrajini dati status kandidata, smatram da je to odlično. To je nešto što sam ja u ime cijele Vlade nastojao poručiti cijelo vrijeme, zagovarao da se to učini, to je jedini logičan odabir u ovim okolnostima. To je važna poruka solidarnosti ukrajinskom vodstvu. Ista takva odluka donesena je i za Moldaviju. Gruziji je izražena spremnost za davanje statusa kandidata sukladno odluci EK, kazao je Plenković.

Imali smo veliku raspravu o zemljama jugoistočne Europe. Nas nekoliko, moram priznati da je Hrvatska, kao što i doliči, najveći zagovornik BiH, uspjeli smo napraviti formulaciju gdje Europsko vijeće prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da se dodijeli BiH status kandidata, rekao je Plenković te dodao:

Povijesna odluka EU: Ukrajina dobila status kandidata

Za to je potrebno da EK izvijesti o najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća i mišljenju Komisije. Iz njih treba izvući one koje su najvažniji i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidata.

Hrvatskoj je to važno, kaže Plenković, jer je to “nama susjedna zemlja u kojoj živi pola milijuna Hrvata“, prenosi N1

Želimo da ulovi korak s drugim zemljama regije, nakon dana Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom. Poruka je također liderima BiH da se hitno pristupi reformi ustava, izbornog zakona, kako bi se i taj ključni preduvjet za izbore u listopadu mogao dovršiti na najbolji mogući način. S te strane, gledajući sve okolnosti, puno zemalja je bilo rezervirano prema BiH, ovo je danas veliki pozitivan signal prema nama susjednoj zemlji, a možemo reći zahvaljujući Hrvatskoj, rekao je Plenković.

Plenković: Borimo se puno više od Milanovića za Hrvate u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: John Thys/AFP)

9 komentara

 • Kolika je prilika propuštena, a što je najviši strateški interes Hrvata, da BiH danas dobije kandidatski status!
  Katastrofalna vanjska politika RH

 • Ništa nismo danas konkretno čuli od Plenkovića.
  Od Milanovića smo čuli danas konkretno zalaganje za prava Hrvata u BiH.

 • E moj narode dobro nam reče Bruno Bušić , ” kad nas naši budu krali i izdavali ko će nas tada spasit od nas samih “

 • Kada se Mujo nabacivao Fati
  Mala ti si meni bez veze
  Kakav sam ja tebi
  E Plenki
  Fata je bez veze
  A ti
  Ti si faca , uveo si sankcije Rusiji
  Muskarcina

 • Kakva bih kakva budalstina nema tu drzave ovo je projekt evrope pokusavaju napraviti mini yu ali nece mocijedi o da vrate sve republike a to je bila unija prije europe mi smo za njih pokus i zrtva za placku

 • Plenkovicu ti si ubica Hrvata. Ti si opljackao sa svojim štakorima i raselio Hrvate vise nego li srpski agresori

 • Raselili nas Turci za 500 godina a zbog ubojstava po Bosni pobjegli je 400 tisuća ljudi. Genocid kao što je i partizanija napravila. Najgnusnija stvar je što i danas, kada se zna koliki su zločinci bili partizani, ima ih koji vole partizane. To vam je kao da Židovi vole Hitlera ili Ukrajinci Staljina. Apsurd.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.