Plenković dobio potporu Sabora za novu vladu

Vlada premijera RH Andreja Plenkovića i njen program dobili su u četvrtak kasno navečer povjerenje sabora, a Plenković je pritom poručio kako će nastojati opravdati dobiveno povjerenje koje doživljava “kao obvezu i šansu” i za vladu, i za sve hrvatske građane.

Nakon cjelodnevne, maratonske rasprave za drugu Plenkovićevu vladu glasovalo je 76 zastupnika od ukupno 151, protiv je bilo 59, suzdržanih nije bilo, javlja Hina.

Premijer je na kraju rasprave zahvalio zastupnicima koji su dali potporu programu i ljudima koje je predstavio, ali i onima koji su izrazili kritike i neslaganje.

Oformili smo parlamentarnu većinu s partnerima s kojima ćemo, siguran sam, provesti program oko kojeg smo se suglasili, kazao je i istaknuo da je dovoljno 76 ”ruku”, koliko ima saborska većina, ako postoji konstruktivnost i želja za radom za Hrvatsku.

Cilj pred nama je raditi na političkom programu koji, po nama, pogađa sve bitno za Hrvatsku u iduće četiri godine, poručio je te naglasio kako u tome Hrvatska ima dodatnu polugu za koju se izborila, 22 milijarde eura.

Napravili smo iskorak koji nam daje veći manevarski prostor u situaciji bez presedana, imamo alate koje ćemo iskoristiti, imamo više iskustva nego prije četiri godine, imamo uigrane ljude, rekao je zastupnicima.

Najavio je kako će vlada raditi sljedeće četiri godine.

Nastojat ćemo dati sve od sebe, znanjem, stručnošću, elanom, entuzijazmom, imamo motiv, motiv rada za opće dobro, za Hrvatsku, motiv da se odužimo onima koji su za Hrvatsku dali sve, hrvatskim braniteljima, i za njih ćemo raditi u godinama pred nama, želja nam je da Hrvatska za četiri godine izgleda bolje nego danas, poručio je Plenković i dobio pljesak.

Najavio je i kako će vlada nastojati biti otvorenija prema prijedlozima oporbe.

Pet vladinih prioriteta

Četverogodišnji Program nove vlade temelji se na pet prioriteta: socijalnoj sigurnosti, perspektivnoj budućnosti, ekonomskoj suverenosti, osnaženoj državnosti i globalnoj prepoznatljivosti.

U novom mandatu, Plenkovićeva vlada najavljuje stvaranje uvjeta za 100 tisuća novih radnih mjesta, u što će se uložiti 10 milijardi kuna, povećati prosječnu i minimalnu plaću, uvesti dodatna porezna rasterećenja.

Raspudići u Saboru RH govorili o Hrvatima u BiH

Cilj nam je do kraja mandata daljnjim poreznim rasterećenjima i mjerama za oporavak gospodarstva podići prosječnu neto plaću na 7.600 kuna, a minimalnu neto plaću na najmanje 4.250 kuna, istaknuo je u Saboru premijer Plenković.

Najavljuje ulaganje tri milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava, povećanje mirovine za najmanje 10 posto, smanjenje stope PDV-a za svu hranu s 25 na 13 posto, smanjenje poreza na dohodak i dobit.

Najavljuje i bespovratne potpore od 130.000 kuna svakoj mladoj osobi s poslovnom idejom, ulaganja u modernizaciju obrazovnog sustava itd, prenosi Index.hr.

Vladin će prioritet biti i da 22 milijarde eura osiguranih iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira i europskog programa za oporavak Europa za nove generacije u potpunosti iskoristi kako bi osigurala brz oporavak gospodarstva i ulaganje u prioritetna područja.

Nova vlada s manje ministarstava

Nova vlada ima 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava te četiri potpredsjednika: dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Milošević (SDSS). Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, Božinović unutarnjih poslova, a Marić financija.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, Vili Beroš zdravstva, Oleg Butković mora i prometa, Marija Vučković ministrica poljoprivrede.

Novi ministar obrane je Mario Banožić, uprave i pravosuđa Ivan Malenica, rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Ministar gospodarstva i održivoga razvoja je Tomislav Ćorić, graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a je Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Nakon što su dobili povjerenje sabora, predsjednik i članovi vlade svečano su prisegnuli da će svoje dužnosti obnašati savjesno i časno, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Ivan Malenica, zaražen je koronavirusom i nije bio u saboru, a svoju će ministarsku prisegu dati kasnije.

Prvu sjednicu nova će vlada održati već u petak i s nje će saboru poslati prijedlog zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od posljedica potresa 22. ožujka.

Od stjecanja neovisnosti prije 30 godina, Hrvatska je imala petnaest vlada i 12 premijera: Stipu Mesića, Josipa Manolića, Franju Gregurića, Hrvoja Šarinića, Nikicu Valentića, Zlatka Matešu, Ivicu Račana, Ivu Sanadera, Jadranku Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Plenković službeno potvrdio imena ministara u novoj vladi

Plenković: Smanjivat ćemo podjele u društvu

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Nikada veće podjele u društvu u RH, a Anemija Pljenković kaže kako će ih smanjiti? Sanader je mala maca za sina majora KOS-a i keve lekarke. Nova izdajnička platforma koju drug Anemija Pljneković pokušava podvaliti uz pomoć veleizdajnika Stiera kao nekakav novi suveremnizam i dostignuti nivo hrvatskih vrijednosti ispod kojih se više nikada neće ići. Omladino draga izgubili ste i zadnju bitku, povucite se na rezervne položaje u Njemačkoj, Austriji, Irskoj, bilo gdje i čekajte “novo vrijeme” koje nikada neće doći.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.