Plaže Makarske rivijere zjape prazne: Hrvatsko primorje već osjeti odsustvo Bosanaca i Hercegovaca

Po podacima Turističke zajednice, u odnosu na isti datum prošle godine u Makarskoj se nalazi četiri posto manje turista nego lani u isto vrijeme.

Trenutačno u gradu podno Biokova boravi 3.353 gostiju, u hotelima je prijavljeno 2.044 i taj dio je statistički gledano u manjem minusu od privatnih iznajmljivača, kojima je lipanj zbog kišnih dana na početku potpuno podbacio, piše tportal.

Privatni iznajmljivači na području Makarske već su u debelom minusu u odnosu na lipanj 2012. Najgore su prošli oni koji su se protekli par godina orijentirali na goste iz Rusije i Ukrajine. Uvođenje viza za Ruse odrazilo se na veliki broj otkazanih dolazaka, jer Rusi kojima nije problem dobiti vizu za Hrvatsku, moraju čekati desetak dana, priložiti nemali broj dokumenta i na kraju čekati u redu za podizanje – što se ljudima koji se spremaju na odmor jednostavno ne da.

Kako doznajemo od makarskih privatnih iznajmljivača, za dobivanje vize makarski domaćini moraju svojim ruskim gostima dostaviti nekoliko dokumenata, čak i potvrdu o kategorizaciji apartmana, da bi njihov gost mogao dobiti vizu za dolazak na makarsko more. Rusi zbog sve papirologije odustaju i odlaze u Crnu Goru, a još jedan od razloga nedolaska na makarsko primorje je problem što s dobivenom vizom ne mogu iz Makarske otići u posjet Dubrovniku, jer s takvom vizom imaju problema kod izlazaka iz Hrvatske kod Neuma te ponovnog ulaska u RH.

Osim smanjenog broja Rusa, osjetno je manji broj i gostiju iz Bosne i Hercegovine, jer kako doznajemo od turističkih djelatnika, velik broj Bosanaca će ići u Crnu goru za koju im nije potrebna biometrijska putovnica. Državljani BiH u Hrvatsku mogu samo s biometrijskom putovnicom, koja u BiH i nije tako jeftina, tako da plaćanje četiri-pet biometrijskih putovnica jednog člana obitelji predstavlja skoro pola ljetovanja u Crnoj Gori i ta destinacija će ove godine sasvim sigurno uzeti dio gostiju koji su se odmarali u Hrvatskoj, kazao nam je jedan privatni iznajmljivač iz Makarske, koji kaže da minus iz lipnja neće moći nadoknaditi u srpnju i kolovozu i da već sada može reći da će mu utržak ove godine biti manji u odnosu na 2012. godinu.

Ulazak Hrvatske u EU smanjit će broj gostiju i BiH i zbog tvrđih zakona prema onima koji nisu iz EU-a, među koji su državljani BiH, koji se tretiraju kao stranci, a po Uredbi o viznom režimu stranci moraju imati novca u vrijednosti 100 eura po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Ako imaju ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 eura po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Prilikom prelaska granice BiH i Hrvatske, Bosanci i ostali izvan EU-a mogu unijeti samo male razumne količine hrane, a sve ostalo podliježe kontroli i moraju posjedovati odgovarajuće certifikate, kao i medicinsku dokumentaciju za sve lijekove koje nose sa sobom.

Sve ovo sasvim sigurno odrazit će se na prvu turističku sezonu europske Hrvatske, mišljenja su turistički djelatnici s makarskog primorja, no na kraju ljeta će se zbrojiti sve i saznati koliko je Bosanaca došlo u Hrvatsku na desetodnevno ljetovanje sa 1.000 eura tj. 100 po danu boravka, i jesu li ih ostavili u Hrvatskoj.

(www.jabuka.tv)14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.