Plaća liječnika specijalista u Federaciji iznosi svega 1300 KM

Položaj liječnika specijalista ali i općenito medicinskih djelatnika u Federaciji BiH je katastrofalan, stav je Neovisnog sindikata zdravstva u FBiH. Uslijed takve situacije neminovno dolazi i do odljeva stručnog kadra u razvijene zemlje Europe ali i svijeta.

Odljev kadra

U zadnjih sedamnaest godina samo u Sveučilišnu kliničku bolnici Mostar napustilo je 40 liječnika Većinom su otišli raditi u Republiku Hrvatsku. U drugim, poglavito pograničnim krajevima BiH, situacija je daleko lošija.

– Ljudi idu trbuhom za kruhom i to ne treba nikoga čuditi. S druge strane ta loša plaćenost liječnika za posljedicu ima mito i korupciju. A nezadovoljan liječnik jednako je nezadovoljan pacijent – ističe dr. Abud Sarić, predsjednik strukovnog sindikata zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH.

Što treba uraditi kako bi se situacija u zdravstvu popravila? Stav je sindikata da u prvom redu treba povećati izdvajanja za zdravstvo, jer ovakvim odnosom vlast preko leđa medicinskog osoblja kupuje socijalni mir. Prosječna plaća u zdravstvu je 930 KM.

Odlaze u Sloveniju

To je prosjek koji obuhvaća sve, od radnika do doktora znanosti. Uz to većina bolnica posluje s gubicima. Federacija BiH godišnje za zdravstvenu zaštitu za jednog stanovnika izdvaja 325 eura. Radi usporedbe u Hrvatskoj je to oko 1.100 eura, a u članicama EU-a za zdravstvo se izdvajaju mnogo veće sume, pa Austrija za svakog stanovnika godišnje izdvaja 2.800 eura, a Njemačka čak 3.500 eura.

– Nikako ne može biti u redu društvo u kojem liječnik specijalist, koji se cijeli život školuje ima plaću 1.300 KM-a, a netko iste ili niže stručne spreme u javnim službama ima dva-tri puta više. Da ne govorimo o odgovornosti posla. Zato, ne treba čuditi što nam najbolji liječnici odlaze. Trenutno je najaktualnija Slovenija, koja je promijenila propise i omogućila lakše zapošljavanje ljudima iz regije- dodaje dr. Sarić.

Što se tiče SKB Mostar, u njoj trenutačno radi točno 300 liječnika, od toga 107 liječnika medicine, 161 liječnik specijalist i 32 subspecijalista.

Stanje u SKB Mostar

Pored njih, bolnica ima potpisane ugovore o suradnji s drugim bolnicama iz inozemstva ( Zagreb, Split, Berlin, Munchen, Otawa), čiji liječnici iz tih ustanova povremeno dolaze u KB Mostar, kao što i naši liječnici idu u njihove ustanove. Mjesečni dohodak liječnika specijalista je 1.386,00 KM. (bez dežura, radnog staža, toplog obroka…). jedna od pozitivnijih stvari koje su se dogodile u Mostaru i Hercegovini općenito je Medicinski fakultet koji je već sad postao neiscrpno vrelo iz kojeg se crpi medicinski kadar.

– Suradnja između Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i KB Mostar je više nego na zavidnoj razini. Od prvih diplomiranih liječnika medicine na Medicinskom fakultetu, KB Mostar svake godine prima pet onih sa najboljim prosjekom na odrađivanje pripravničkog staža koji u konačnici većinom ostaju i raditi u KB Mostar.

Tako da sada, između ostalog, možemo zaključiti kako u našoj bolnici radi oko 50 najboljih studenata s mostarskog Medicinskog fakulteta – ističu u SKB Mostar. Problem nedostatka kadrova najviše se osjeti u Unsko-sanskoj i Hercegbosanskoj županiji. Situacija nije nimalo bolja ni u Republici Srpskoj gdje nedostaju liječnici specijalisti u gotovo svim granama. – Naši liječnici odlaze u Sloveniju. Imamo problem s nedostatkom kadra, a i onaj kadar koji postoji nije ravnomjerno raspoređen – istaknuo je predsjednik sindikata zdravstva RS-a Milenko Granulić.

vecernji.ba

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.