Pjongčang: 10 stvari koje niste znali o domaćinu Zimskih olimpijskih igara

Pjongčang često brkaju s glavnim gradom Sjeverne Koreje Pjongyangom.

Upravo zato pokrenuli su veliku medijsku kampanju kako bi svijet naučili razliku između ova dva mjesta, piše punkufer.hr.

1. Pjongčang je južokorejski grad i okrug u provinciji Gangwon. Planinski lanac Taebaek proteže se kroz 84 posto teritorija s prosječnom nadmorskom visinom od 750 metara.

2. Okrug Pjongčang je dom za budistički hram Woljeongsa koji je svećenik Jajangosnovao 643 godine. Točnije nalazi se na istočnim padinama Odaesana.

3. Prema popisu stanovništva iz 2008. godine u gradu Pjongčangu živi tek nešto više od 43.000 stanovnika.

4. Riječ je o vrlo izoliranom području koje je moralo izgraditi dodatnu infrastrukturu kako bi osvojili domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2018. Primjerice, uvedeni su brzi vlakovi koji su povezali okrug sa 180 kilometara udaljenim Seulom. Novim linijama u glavni grad Južne Koreje može se stići za manje od sat vremena.

5. Okrug ima dva velika ski resorta – Alpensiju i Yongpyong u kojima će se održavati većina natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama i Zimskim paraolimpijskim igrama.

6. Za potrebe otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara i Zimskih paraolimpijskih igara izgrađen je stadion bez krova za što je utrošeno 109 milijuna američkih dolara. S obzirom da ovo područje nema potrebe za takvom građevinom, pretpostavlja se da će stadion biti srušen ili zapušten nakon završetka Igara.

7. Pjongčang se već dva puta kandidirao za Zimske olimpijske igre. Od Vancouveraje izgubio domaćinstvo 2010., a od Sočija prije četiri godine.

8. Pjongčang često brkaju s glavnim gradom Sjeverne Koreje Pjongyangom. Upravo zato pokrenuli su veliku medijsku kampanju kako bi svijet naučili razliku između ova dva mjesta.

9. Pjongčang je prvi južnokorejski domaćin Zimskih olimpijskih igara. Prije trideset godina u Seulu su održane Ljetne olimpijske igre.

10. Maskota ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara je korejski bijeli tigar Soohorang. Bijeli tigrovi su ugrožena vrsta životinja u Južnoj Koreji.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.