Pitanje nelegalnih radnji: Kvote za solarne elektrane popunjene do 2020.

Potencijal obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini je neograničen. Osobito u Hercegovini, gdje broj sunčanih dana u godini prelazi brojku od 240, a voda i vjetar predstavljaju veliku priliku za proizvodnju energije iz ovih prirodnih resursa. U Hercegovini je sve više onih koji su zainteresirani za gradnju mini-solarnih elektrana. Ipak, svi oni koji su mislili ući u ovaj projekt morat će od njega odustati jer više nema slobodnih kvota.

Prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju, tek 2020. godine bit će slobodno 6 kW u kvoti solarne energije. A i to je toliko malo da nije vrijedno spomena. Zbog ovakvoga stanja postavlja se pitanje je li u procesu dodjele kvota bilo nelegalnih radnji. Čitajući Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije, očito je kako je zakonodavac predvidio da je otkup od mikropostrojenja obvezan, piše Večernji list.

Radi se o elektranama od 2 do 23 kW, čija je cijena do 70.000 konvertibilnih maraka, a cilj ovakve odredbe bio je da se ljudi što više potaknu za ove investicije. Prema trenutačno važećim cijenama, ova investicija je isplativa nakon četiri do pet godina, a kasnije vlasnik počinje ostvarivati određenu dobit.

– Obvezan otkup električne energije traje 12 godina, a po isteku ovoga razdoblja mikroproizvođač ima pravo na zajamčen otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni – stoji u zakonu. Ipak, zbog načina rada nadležnoga operatera, može se reći kako je trenutno samo zajamčeno da ne možete dobiti kvotu za proizvodnju minimalno još tri godine, a vjerojatno i dulje.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: