Pijete kavu na prazan želudac? Evo što to čini vašem zdravlju

Zdrav način života postao je prioritet u užurbanoj svakodnevnici koji rijetki mogu realizirati.

Kvalitetan doručak, zdrave namirnice, dnevna tjelovježba, samo su neke stvari kojima mnogi pridaju pozornost u realizaciji zdravijeg načina života.

No, unatoč tom trudu, istodobno mnogi nesvjesno rade nešto što itekako može narušiti zdravlje. Evo o čemu je riječ…

Ne mažete se redovno kremom sa zaštitnim faktorom 

Za vrijeme ljetnih mjeseci to se podrazumijeva, no mnogi zaboravljaju da bi se od UV zračenja trebali zaštititi i u ostalim, čak i zimskim mjesecima. Redovna zaštita kremama zaštitnog faktora od 15 na više, može smanjiti rizik od melanoma za čak 50 posto.

Ultraljubičaste zrake su svuda. Prodiru kroz stakla automobila, prozore ureda i stanova, čak i kada kiši ili kada je oblačno. Trebate se zaštiti čak i ako idete na skijanje, klizanje, planinarenje, šetnju, poručuje dermalotoginja Lily Talakoub, piše Huffington Post.

Pijete kavu na prazan želudac

Studije su pokazale kako je kofein dobar za poticanje metabolizma, smanjit će i rizik od nastanka dijabetesa, ali i smanjiti opasnost od prerane smrti. Ali to ne znači da će jutarnja šalica kave na prazan želudac biti dobar izbor.

Nutricionistica Eliza Savage pojasnila je da tijekom noći možemo dehidrirati, posebice za vrijeme zimskih mjeseci i pod utjecajem grijanja tijekom noći. Ispijanje kave na prazan želudac samo će pogoršati stanje dehidracije te je ujutro potrebno na prazan želudac prvo popiti vodu.

Puno sjedite

Sjedilački način života danas je gotovo uobičajen, a krije mnoge opasnosti po zdravlje poput pojačanog rizika od obolijevanja od dijabetesa, krvnih ugrušaka, nedostatka koncentracije i pada produktivnosti.

Ne morate trčati maratone, ali i “trikovi” poput onih da parkirate svoje vozilo malo dalje od ulaza, ustanete kada su, primjerice reklame i slično, može imati pozitivne pomake na prevenciju vašeg zdravlja, prenosi Večernji list.

Nedostatak sna

Poremećaji sna vrlo su česta pojava i nekvalitetan ili nedostatan san može prouzročiti brojne zdravstvene probleme poput visokog tlaka, dijabetesa, srčanih oboljenja, pretilosti…

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.