Pet znakova da lice brže stari od vas: Jedan od njih ima veze sa stresom

Ne stari svaki čovjek jednako brzo. Neki za svoju dob izgledaju prilično mlado, a drugi pak djeluju starije nego što jesu.

Naime, tek oko 20 do 30 posto promjena na koži je genetski uvjetovano, a ostalih 70 do 80 posto čine vanjski utjecaji – poput UV-zračenja i onečišćenja zraka. Pogrešna prehrana također može doprinijeti tome da koža brže postane blijeda i naborana.

Prema ovim obilježjima možete vidjeti stari li doista prebrzo.

Pjege od sunca

Tko se ne štiti dovoljno od UV-zračenja, ta će prije ili kasnije primijetiti smeđe mrljice po koži. Radi se o takozvanim sunčevim pjegama ili mrljama, stručno nazvanima “melasme”.

Najbolje je koristiti dnevnu njegu koja vlaži kožu

Njihov nastanak pospješuju hormonski faktori – primjerice, kod trudnoće ili kod uzimanja kontracepcijskih tableta. Najbolje sredstvo protiv tih pjegica je prevencija. Kad se jednom pojave, mogu eventualno pomoći neki serumi koji sadrže puno vitamina C.

Ekstremno suha koža

Dok se u tinejdžerskim godinama obično žalimo na masnu kožu, u odrasloj dobi dolazi do drugog ekstrema – koža postaje jako suha.

Sunce, pušenje i stres mogu uzrokovati takozvane “rupe” u gornjem sloju kože, a kroz koje potom mogu ući radikali. Najbolje je koristiti dnevnu njegu za kožu koja vlaži kožu – koja sadrži hijaluron, kokosovo ulje ili ceramid.

Bore

Fine linije u području očiju također su znak preranog starenja kože. Derma se obično brine da koža ostane napeta i bez bora, ali kako starimo – usporava se obnova stanica te se koža počinje borati. Za napetu i glatku kožu preporučuju se proizvodi sa peptidima, EGF (“aktivni faktor rasta kože”) i matične stanice.

Napeta koža

Koža vam je jako napeta nakon dnevnog beuaty-rituala? Moguće je da su proizvodi koje koristite previše agresivni te neutraliziraju prirodna ulja kože – i izazivaju isušivanje.

Nemojte koristiti agresivne proizvode za čišćenje kože

Radije koristite blage gelove i losione koji će koži pri skidanju šminke dati dovoljno vlage, pa će postati fino meka i elastična.

Tanka koža

Koža može postati tanka poput papira (toliko da se vide krvne žile), a uzrok za to je sljedeći: u starijoj dobi se povlači potkožno masno tkivo te se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina. I nedostatak vlage i kalcija te UV-zračenje mogu utjecati na to da koža s vremenom postane tanja.

Pomoći mogu serumi s peptidima te sredstva za njegu kože s probioticima – koji će napraviti prirodni zaštitni štit kako bi se koža nesmetano mogla regenerirati te prema van izgledati svježe i sjajno.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.