Pet zakona za korištenje klima uređaja koje nikada ne smijemo prekršiti

Cilj ugradnje klima uređaja u prostorije je osigurati prijatnije životne i radne uvjete. No, njihovo korištenje može imati i negativne posljedice koje je vrlo lako izbjeći ukoliko se pridržavate osnovnih pravila.
U protivnom biste i vi mogli završiti kod liječnika s nekim od simptoma koji se manifestiraju kao kronična upala sinusa, jaka glavobolja ili ukočeni mišići.

Ove zdravstvene tegobe koje pogađaju sve dobne skupine su posljedica korištenja rashladnih uređaja tj. nova epidemija prouzročena sve većom dostupnošću tehničkih aparata. Klima uređaji koji su danas neophodni, pa stoga i dostupni gotovo svima, razlog su velikih gužvi u ordinacijama tijekom ljetnih mjeseci.

Osnovna pravila korištenja klima uređaja

1. Razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti prevelika, točnije veća od 7 do 10 stupnjeva, u protivnom organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promjeni temperature i dolazi do ‘šoka’ koji negativno utječe na zdravlje.

Dugotrajno izlaganje hladnoći utječe i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena pa se i sve druge aktivnosti u mišiću, krvnim žilama i živcima odvijaju sporije.

2. Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, nakon toga klima uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na vanjsku temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podnio ‘šok’.

Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima jer vrlo lako boravak u klimatiziranom prostoru može dovesti do upale uha.

3. Održavanje i čišćenje klima uređaja je također važno. Filter kroz koji izlazi rashlađeni zrak treba čistiti barem jedno godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. U sezoni korištenja klima uređaja preporučljivo je i dezinficirati uređaj odgovarajućim sredstvom.

4. Klima uređaj nikad ne smije puhati direktno u vas. Također, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku zraka. Pravilnom radu ventila može smetati i namještaj u koji klima puše pa ako je potrebno, napravite razmještaj namještaja za optimalan rad klima uređaja.

5. Obratite pažnju na to koliko vrućine uđe kroz prozor tijekom dana za ekonomičnije trošenje struje. To je bitno jer što se klima ‘bori’ s više vrućeg zraka to će jače raditi i tako će se trošiti više struje Zadovoljna.hr. Ovisno o tome koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše vrućine ušlo u prostoriju.

Tako ćete klima uređaju olakšati posao te mu produžiti vijek trajanja, a i potrošit ćete manje struje, dakle i manje novaca.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.