Pet razloga zašto su jagode odlične za vaše zdravlje

Jagode su bogate kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Pripadaju skupini bobičastog voća, a mnogi su s nestrpljenjem dočekali njihovu sezonu.

Osim što lijepo izgledaju i što su ukusne, pružaju cijeli spektar mikronutrijenata koji blagotvorno djeluju na zdravlje čovjeka.

Nažalost, danas se upravo jagode smatraju jednim od najzagađenijih proizvoda kada je riječ o pesticidima. No ako imate svoje jagode i ako niste alergični, nema razloga da se odmah ne zasladite.

U nastavku vam donosimo nekoliko razloga zašto je ovo voće idealan odabir za vaše zdravlje:

1. Jagode ubrzavaju metabolizam

Sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana pa pomažu smanjiti apetit te ubrzati metabolizam. Dijetalna vlakna prisutna u jagodama osiguravaju urednu probavu i sprečavaju zatvor.

2. Jagode nisu kalorične i pomažu u sagorijevanju masti

Sto grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C, što je oko 98 posto dnevnih potreba. Samim time što nisu kalorične jagode su odličan saveznik u gubitku kilograma. Osim toga, crvena boja po kojoj su jagode specifične sadrži antocijanine, koji stimuliraju topljenje nataložene masti. To pomaže pri sagorijevanju masnih naslaga, piše Index.hr.

3. Jagode pomažu u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja i visokog tlaka

Elagične kiseline, kvercetin, antocijanin i katehin koji se nalaze u jagodama pomažu očuvanju zdravlja srca i krvnih žila te snižavaju razine lošeg kolesterola. Konzumacija jagoda pomaže i pri boljoj cirkulaciji te održavanju zdravlja srca i krvnih žila.

4. Jagode čuvaju moždane funkcije

Istraživanja pokazuju da konzumacija bobičastog voća, pa tako i jagoda, doprinosi očuvanju moždanih funkcija te smanjuje oštećenja u stanicama mozga. Također, jagode su bogate antocijaninom, koji je odgovoran i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Tako se pokazalo da je dovoljno tijekom osam tjedana redovito konzumirati jagode kako biste poboljšali kratkoročno pamćenje.

 

5. Jagode mogu pomoći u zaštiti zdravlja kostiju

Ovo voće je bogato vitaminom K, kalijem i magnezijem koji su bitni za zdravlje kostiju, ali i biotinom koji pomaže u jačanju noktiju i kose.

(www.jabuka.tv) Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.