Pet osoba prenoćilo u SIPA-i zbog namještanja utakmica, danas prelaze u Tužiteljstvo BiH

Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović prenoćili su u prostorijama SIPA-e zbog sumnje da su namještali nogometne utakmice u BiH.

Kako doznaje portal Klix.ba, oni će danas biti predani u nadležnost Tužiteljstva BiH zbog sumnje da su počinili kriminalne radnje koje se odnose na pogodovanje određenim nogometnim klubovima, uzimanje mita te pozitivno ocjenjivanje sudaca koji su sudjelovali u tim radnjama.

Portparol SIPA-e Luka Miladinović rekao je za Klix.ba da su ostale osobe koje su osumnjičene u akciji “Var” nakon kriminalističke obrade po odluci postupajućeg tužitelja pušteni na slobodu, dok je pet osoba zadržano u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu.

Akcija “Var” je sprovedena u suradnji SIPA-e, Tužiteljstva BiH i Nogometnog saveza BiH. Pretresi i uhićenja jučer su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Kaznenog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi. Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Na popisu  osmunjičenih se nalaze suci Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović. Ovo su neka od imena s obzirom da je istragom obuhvaćen veći broj osoba.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.