Pet najboljih namirnica za održavanje zdravlja kostiju

Dan možete započeti hranom koja sadrži tvari za izgradnju kostiju, uključujući kalcij, vitamin D, vitamin K, fosfor, magnezij i kalij.

Biljna hrana kao što je povrće te 100-postotni voćni sok i cjelovite žitarice također pružaju antioksidanse koji pomažu smanjiti upalu i osnažiti vaše kosti.

Ovo je pet najboljih namirnica s hranjivim tvarima koje čuvaju kosti:

Jaja

Ne samo da se jaja smatraju zlatnim standardom za visokokvalitetne proteine već su i jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D, koji je neophodan za kosti jer pomaže da apsorbiraju i zadrže kalcij.

Mlijeko i biljne mliječne alternative

Mliječna hrana jedan je od najboljih izvora kalcija i vitamina D, dinamičnog dvojca za zdravlje kostiju. Šalica mlijeka sadrži 300 miligrama ili 30 posto vaše dnevne potrebe za kalcijem, 15 posto potrebnog vitamina D i 10 posto vaših dnevnih potreba za kalijem.

Prilikom odabira mliječnih proizvoda na biljnoj bazi svakako potražite one obogaćene kalcijem i vitaminom D.

Grčki jogurt

Uživanje u grčkom jogurtu izvrstan je način za poboljšanje zdravlja kostiju, zahvaljujući kalciju i proteinima koje sadrži. Jogurt je napravljen od mlijeka, pa ne čudi da je odlična opcija za hranjive tvari koje podržavaju kosti.

Jedna studija objavljena u Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism izvijestila je da su ispitanici koji su uživali u običnom grčkom jogurtu 12 tjedana, uz program vježbanja s visokim učinkom, doživjeli veće jačanje kostiju u usporedbi s onima koji su dobivali placebo.

Grčki jogurt također osigurava magnezij i fosfor, dva važna hranjiva sastojka koja podržavaju kosti.

Gljive

Kajgana od jaja napravljena s mnogo gljiva izvrstan je način da dobijete poticaj hranjivim tvarima za izgradnju kostiju. Jedna studija na životinjama objavljena u Journal of Nutritional Biochemistry utvrdila je da gljive obogaćene vitaminom D povećavaju gustoću kostiju.

Iako su potrebna daljnja istraživanja, gljive obogaćene vitaminom D ukusan su dodatak vašem jutarnjem obroku i mogu poboljšati zdravlje kostiju.

Obogaćeni sok od naranče

Postoje neke vrste obogaćenog soka od naranče koje osiguravaju ogromnu dozu kalcija i vitamina D. Studije pokazuju da uključivanje ovih obogaćenih proizvoda u vašu prehranu može pomoći u povećanju bitnih hranjivih tvari u vašem tijelu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.