Pet godina od smrti Drage Lončara, najsvestranijeg širokobriješkog sportaša – Jabuka.tv

Pet godina od smrti Drage Lončara, najsvestranijeg širokobriješkog sportaša

Na današnji dan prije pet godina preminuo je prof. Drago Lončar iz Širokoga Brijega, jedan od utemeljitelja Hrvatskog atletskog kluba Zrinjski u Mostaru i dugogodišnji profesor tjelesnog odgoja u Gimnaziji fra Grge Martića (Nova gimnazija).

Rođen je 19. ožujka 1938. u Donjem Gracu kod Širokoga Brijega. Kao srednjoškolac igrao je nogomet u Veležu, zatim se posvetio atletici (kugla, koplje, disk, skok u dalj, troskok…). Bio je član više atletskih klubova – AK Velež, ASK Split i AK Sarajevo, te omladinski i seniorski reprezentativac Jugoslavije.

Dragin rekord u bacanju koplja za mlađe juniore (59,62), postignut 1957. godine, nikada nije oboren, dok je rekord za starije juniore (68,82) oboren nešto prije njegove smrti.

Njegovi najbolji rezultati su: 75,62 – (staro) koplje, 17,72 – kugla, 7,12 – dalj, 14,98 – troskok…

Zbog posla (profesor tjelesnog odgoja), rano je ostavio atletiku, te igrao nogomet za širokobriješku Mladost, a rukomet i odbojku za Radnik (Donji Vakuf). Kao trener, bio je s atletičarima bivše države na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980., te s reprezentacijom Hrvatske na Paraolimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine.

Bio je i trener poznatoga paraolimpijca Ante Pehara, svjetskog rekordera u skoku u dalj i troskoku, te osvajača tri zlatne i jedne srebrne medalje na svjetskim prvenstvima u Rimu 1985. i Parizu 1991. godine. Kao profesor u Širokom Brijegu otkrio je niz darovitih atletičara.

Umro je u 74. godini života, a pokopan na mjesnom groblju u Donjem Gradcu kod Širokog Brijega.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.