Pet efikasnih savjeta za rješenje nesanice i kvalitetan san

Pokušaji da zaspite mogu se pretvoriti u veliku borbu sa samim sobom, ali zatamnjivanje sobe te odlazak na spavanje i buđenje u isto vrijeme svakog dana mogu vam pomoći da lakše utonete u san.

Guardian donosi pet efikasnih savjeta kako da se što lakše izborite s nesanicom i da kvalitetnim snom popravite svoje opće zdravlje.

Spavanje i buđenje

Odlazak na spavanje i buđenje u točno određeno vrijeme, čak i vikendom, ojačat će vaše tijelo. Redovni obroci također su važan znak vašeg ritma. Izbjegavajte vježbanje preblizu vremena spavanja, jer ono može izazvati nemir i povišenu tjelesnu temperaturu, upozoravaju stručnjaci, prenosi Klix.ba.

Spavaća soba

Uvijek držite udobnom svoju spavaću sobu. Prema nekim nalazima, postoje dokazi da mozak tamo stvara jaku povezanost sa spavanjem, a smatra se da je temperatura od 16 do 18 stupnjeva Celzijusovih idealna za većinu. Isto tako, spustite roletne ili stavite povez za spavanje preko očiju kako biste spriječili dopiranje svjetlosti.

Spremite se za novi dan

Određene “noćne rutine” savršena su prilika da vam jutro bude malo mirnije. Stručnjaci predlažu da navečer izaberite odjeću za sljedeći dan i da spakujete stvari koje će vam trebati dok perete zube.

Čitanje knjige i topla kupka

Čitanje knjige može vam pomoći da sporije dišete i da opustite mišiće, dok joga ili čak lagani hod može smanjiti anksioznost. Topla kupka može vam također pomoći da se opustite, a istraživači sa Sveučilišta u Teksasu otkrili su da je kupanje u vodi od 40 do 42 stupnjeva jedan do dva sata prije spavanja povezano s boljim spavanjem.

Vođenje dnevnika obaveza

Ako u tijeku dana imate previše obaveza i ako neke od njih zaboravljate, pokušajte voditi dnevnik obaveza s ciljem organiziranja misli i čišćenja uma. To će vam sigurno doprinijeti da lako i bezbrižno zaspite.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.